Ευρυδίκη

Image

Κυπρία τραγουδίστρια που σταδιοδρομεί στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1968. Από μικρή έδειξε το ταλέντο της στη μουσική και το τραγούδι. Παρακολούθησε μαθήματα θεωρίας, αρμονίας και σολφέζ στο Ελληνικό Ωδείο. Το 1983 συμμετέσχε, ως μέλος της φωνητικής ομάδας που συνόδευε τον Σταύρο Σιδερά και την Κωνσταντίνα στο τραγούδι «Η  αγάπη ακόμα ζει», με το οποίο η Κύπρος συμμετέσχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Ακολούθησαν άλλες δύο συμμετοχές της ως μέλος της φωνητικής ομάδας στον ίδιο Διαγωνισμό, το 1986 με την Ελπίδα στο τραγούδι «Τώρα Ζω» και το 1987 με την Αλέξια στο τραγούδι «Άσπρο -Μαύρο». Η σχέση της όμως με την Γιουροβίζιον πήρε νέα διάσταση, αφού το 1992 εκπροσώπησε την Κύπρο, ως κύρια ερμηνεύτρια πλέον, του τραγουδιού «Ταιριάζουμε», σε στίχους και μουσική Γιώργου Θεοφάνους*. Το 1994 η Ευρυδίκη πήρε και πάλι μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την σύνθεση του Γ. Θεοφάνους «Είμαι άνθρωπος κι εγώ».  Το 2007 εκπροσώπησε και πάλι την Κύπρο στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον με το γαλλόφωνο τραγούδι Comme ci comme ca.

 

Η Ευρυδίκη παρακολούθησε το φθινόπωρο του 1987 στην Σχολή Studio de Varietes, στο Παρίσι, μαθήματα φωνητικής με την διάσημη τραγουδίστρια Christian Legrand, αλλά και μαθήματα χορού και σκηνικής παρουσίας. Τον επόμενο χρόνο συνέχισε τις σπουδές της στην Βοστώνη, στο Berklee College of Music. Οι σπουδές της όμως αυτές δεν ολοκληρώθηκαν, γιατί στο τέλος της ίδιας χρονιάς η EMI Greece πρότεινε στην Ευρυδίκη τριετές συμβόλαιο.

 

Από το 1989 η Ευρυδίκη ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, όπου το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους, σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη, «Ψηλά τα χέρια». Δύο χρόνια αργότερα, και ύστερα από κάποιες συμμετοχές της σε δίσκους όπως «Το πρώτο μου πάρτι», «Το πρώτο μας πάρτι» κ.α., η Ευρυδίκη έδωσε την πρώτη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Για πρώτη φορά», σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους και του Αλέξη Παπαδημητρίου, και σε στίχους των συνθετών και του Λεωνίδα Μαλένη.

  

Έκτοτε η Ευρυδίκη γνωρίζει μια συνεχή ανοδική πορεία επιτυχίας, κυρίως ανάμεσα στην νεολαία, και εμφανίζεται πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής   στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και με μουσικές παραστάσεις-συναυλίες τις καλοκαιρινές περιόδους, συχνά δε επισκέπτεται και την ιδιαίτερή της πατρίδα.

 

Στις 30 Απριλίου 1994 η Ευρυδίκη εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το τραγούδι «Άνθρωπος κι εγώ», που τερμάτισε στην 11η θέση με 51 βαθμούς.

Φώτο Γκάλερι

Image