Ησαΐας Κυκκώτης μητροπολίτης

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής

Image

Πρώτος μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής. Γεννήθηκε στο Στρόβολο στις 12 Δεκεμβρίου 1971.

Πατέρας του ήταν ο αστυνόμος και γνωστός αντιστασιακός Οδυσσέας Γιωργάκη από τον Άγιο Ηλία Αμμοχώστου  και μητέρα του η Γεωργία Γεωργάκη από τη Λάπηθο του Καραβά.

 

Ο Ησαϊας μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Λύκειο Ακρόπολης και τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, εντάχθηκε ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Κύκκου και φοίτησε στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας. Το 1993 χειροτονήθηκε διάκονος από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’ και το 2000 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίστηκε σε αρχιμανδρίτη. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μόσχας και πήρε μεταπτυχιακό από  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού από τη Θεολογική Σχολή της Μόσχας. Κατά καιρούς μετείχε σε διεθνή σεμινάρια ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, θεμάτων νεολαίας, ναρκωτικών, παραβατικότητας κ.α. Πήρε επίσης μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Αποστολές            

Ο αρχιμανδρίτης Ησαΐας Κυκκώτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός λόγω του ότι ηγήθηκε διαφόρων ανθρωπιστικών αποστολών της Μονής Κύκκου σε διάφορες χώρες που επλήγησαν είτε από πολέμους είτε από φυσικές καταστροφές. Τέτοιες αποστολές, κατά τις οποίες μετεφέρθη και διανεμήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια (ρουχισμός, φάρμακα κ.α.) εξετέλεσε μεταξύ άλλων στις εμπόλεμες ζώνες της Σερβίας, του Ιράκ και του Λιβάνου, όπως και στην πληγείσα από τσουνάμι Σρι Λάνκα.

 

Μητροπολίτης           

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Εκκλησίας της Κύπρου και της ίδρυσης νέων αρχιερατικών εδρών και περιφερειών (έτσι ώστε η Εκκλησία να αποκτούσε πλήρη Σύνοδο), ιδρύθηκε και η Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής, το 2007. Στο νέο αυτό αρχιερατικό θρόνο εξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, ο αρχιμανδρίτης Ησαΐας. Η χειροτονία του έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στις 11 Ιουνίου 2007.

 

Ως μητροπολίτης Ταμασού συνέχισε τις ανθρωπιστικές του αποστολές διαργανώνοντας μια μεγάλη αποστολή στην Ουκρανία το 2022 για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα το Φεβρουάριο του 2022

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image