Ασκληπιείο Πάφου

Image

Το Ασκληπιείο Πάφου βρίσκεται μέσα στον απέραντο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου και αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία του, στα νότια του Αρχαίου Ωδείου Πάφου και νοτιοδυτικά της Αγοράς (2ο αι. μ.Χ.)

 

Βλέπε λήμμα: Νέα Πάφος- Ανασκαφές

 

Ένα Ιερό αφιερωμένο στο θεό της ιατρικής Ασκληπιό που την περίοδο που χτίστηκε βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, το Ασκληπιείο Πάφου χρησίμευε επίσης και ως θεαραπευτήριο, κέντρο ευεξίας, οίκος ευγηρίας και φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Βλέπε λήμμα: Ιατρική

 

Ήταν ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα με πολλά ευρύχωρα δωμάτια και τετράγωνη εσωτερική αυλή, ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το κτίριο είχε δεύτερο όροφο και υπόγειο, που χρησιμοποιούνταν πιθανότατα ως αποθήκη. Αποτελείται από ένα κεντρικό αψιδωτό χώρο, με δύο πλάγια δωμάτια στα βόρεια και στα νότια και μια στοά με είσοδο από τα νότια. Η είσοδος και η αυλή του συγκροτήματος του νοσοκομείου ήταν διακοσμημένα με κολώνες από γρανίτη.

Όπως το Ωδείο και η Αγορά της Νέας Πάφου, έτσι και το Ασκληπιείο της πόλης καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους σεισμούς των μέσων του 4ου αιώνα μ.Χ.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image