Κυριακίδου Αθηνά

Image

Η Αθηνά Κυριακίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 4 Ιουνίου 1953. Σπούδασε φαρμακευτική (ειδικότητα στη βιομηχανική φαρμακευτική) στη Φαρμακευτική Σχολή Παρισίων με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Μέχρι την εκλογή της στη θέση του βουλευτή εργαζόταν ως φαρμακοποιός και ως Διευθυντικό Στέλεχος στην Kyriakides Mushrooms.

 

Ήταν αθλήτρια στον κλασικό αθλητισμό. Έχει πετύχει παγκύπρια και πανελλήνια ρεκόρ στο ύψος και στο πένταθλο. Το 1968 και το 1969 βραβεύτηκε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου ως «Αθλήτρια της Χρονιάς». Έχει τιμηθεί από τον Δήμο Αθηναίων για την προσφορά της στον αθλητισμό.

 

Είναι νυμφευμένη με τον Ρήσο Κυριακίδη και έχει δύο υιούς και μία κόρη.

 

Πολιτική διαδρομή

Στις Δημοτικές εκλογές του 1996 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λεμεσού με το ΔΗΚΟ. Επανεκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές του 2001. Την περίοδο 1994-1997 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Επιπλέον, διετέλεσε βοηθός γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ. Το 1993 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και το 2005 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.  Ακόμη, διετέλεσε μέλος της ΓΟΔΗΚ Λεμεσού και πρόεδρος της Κυπριακής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αθλητισμός και Γυναίκα».

 

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2001 στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το ΔΗΚΟ αλλά δεν εκλέχτηκε. Ωστόσο, λόγω της εκλογής του βουλευτή του ΔΗΚΟ στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, Μάριου Ματσάκη ως ευρωβουλευτή στις Ευρωεκλογές του 2004, τη θέση του στη βουλή πήρε στις 20 Ιουλίου 2004 η Αθηνά Κυριακίδου ως πρώτη επιλαχούσα, για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στις 16 Νοεμβρίου 2016 διορίστηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ως μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για εξαετή θητεία.

 

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 διαγράφηκε από το ΔΗΚΟ. Είναι μέλος της Δημοκρατικής Παραταξης.

Φώτο Γκάλερι

Image