Γκαγκάριν Γιούρι

Image

Σοβιετικός κοσμοναύτης. Γεννήθηκε στις 9  Μαρτίου 1934 και πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 27  Μαρτίου 1968. Στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιβιβάστηκε στο Βοστόκ 1 επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα για την πρώτη πτήση ανθρώπου στο άγνωστο μέχρι εκείνη την εποχή διάστημα. Αφού τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, πέταξε για 108 λεπτά στο διάστημα και προσγειώθηκε στο Μπαικονούρ του σημερινού Καζακστάν, πατώντας στα 7 χιλιάδες μέτρα το κουμπί της εκτόξευσης από το διαστημικό όχημα για προσεδάφιση με αλεξίπτωτο στη Γη. Ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος που είδε τον πλανήτη μας από το διάστημα και τα λόγια του ήταν προφητικά. Μίλησε για την απίστευτη ομορφιά της Γης και είπε ότι δεν πρέπει να καταστραφεί ποτέ.

 

Έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως, και του απονεμήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μεταλλίων και βραβεύσεων, ανάμεσα τους και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας. Η πτήση του με το Βοστόκ-1 ήταν η μοναδική στην οποία συμμετείχε, ωστόσο υπηρέτησε ως μέλος του αναπληρωματικού πληρώματος του Σογιούζ-1 και έπαιξε ρόλο στις διαστημικές προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του.

 

Ο Γκαγκάριν πέθανε το 1968 όταν το αεροσκάφος MiG-15 που πετούσε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Προς τιμή του έχει ιδρυθεί το βραβείο Γιούρι Γκαγκάριν.

 

 

Επίσκεψη στην Κύπρο

Μετά την πτήση του ο Γκαγκάριν έγινε παγκόσμια γνωστός, και ταξίδεψε σε πολλές χώρες προκειμένου να διαφημίσει την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης. Στις 14 Φεβρουαρίου 1962 ο  Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε και την Κύπρο όπου έτυχε υποδοχής ήρωα, με μεγάλο ενθουσιασμό από τον κόσμο, που κατέκλυσε τους δρόμους με σημαίες, συνθήματα και χειροκροτήματα (Ψηφιακός Ηρόδοτος, Αρχείο ΡΙΚ).

 

Θυμάται ο Χάρης Θράσου, Πρόεδρος του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου:  "Τότε επειδή ήμουν από τους λίγους που γνώριζαν ρωσικά - έκανα τα πρώτα μου μαθήματα στο σοβιετικό πολιτιστικό κέντρο προτού αναχωρήσω για τις σπουδές μου - μου ανέθεσαν να γράψω τα συνθήματα της υποδοχής του Γκαγκάριν στα ρωσικά. Έφθασε στο  αεροδρόμιο Λευκωσίας, πέρασε από τον Αγιο Δομέτιο όπου ήταν ο σύλλογός μου που διοργάνωσε το πέρασμά του από τον Αγιο Δομέτιο και γράψαμε τα συνθήματα που έφθασαν μέχρι και τη Λευκωσία στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί μαζεύτηκαν χιλιάδες κόσμου για να τον υποδεχθούν. Τα συνθήματα ήταν στα ρωσικά και έλεγαν "Καλωσορίζουμε τον Γιούρι Γκαγκάριν", "Ζήτω η φιλία μεταξύ Κύπρου και Σοβιετικής Ενωσης", "Ηρωας του Κόσμου, Πολίτης του Κόσμου", υπήρχαν βέβαια και συνθήματα στα Ελληνικά. Χιλιάδες κόσμου είχαν μαζευτεί καθ`όλο το πέρασμά του από το αεροδρόμιο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.  Εγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ` και τον υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού (Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείο ΡΙΚ), επισκέφθηκε την Αμμόχωστο, τη Λεμεσό, του έδωσαν το χρυσό κλειδί της πόλης".

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image