Νέμιτσας Τάκης

Image

Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1930. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές ανέλαβε εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση και παράλληλα παρακολούθησε ανώτερες σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του συγκροτήματος της εταιρείας «Νέμιτσας» με δραστηριότητες στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις εξαγωγές.

 

Το 1976 εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για μια πενταετία. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Διετέλεσε επίσης διοικητικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, αναπληρωτής πρόεδρος της Woolworth Κύπρου και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων άλλων επιχειρήσεων.

 

Στις 28 Φεβρουαρίου 1988 διορίστηκε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Ο Τάκης Νέμιτσας υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 1993, οπότε υπέβαλε παραίτηση ύστερα από σάλο που προκάλεσαν δηλώσεις του εναντίον του Γλαύκου Κληρίδη, τότε προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και ανθυποψηφίου του Γιώργου Βασιλείου στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1993. Ο Τ. Νέμιτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Άστρα» στις 15 Ιανουαρίου 1993, είχε διατυπώσει υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Γλ. Κληρίδη, ο οποίος σε ομιλία του στη Βουλή είχε κατηγορήσει τον υπουργό ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να προωθήσει το προσωπικό του συμφέρον. Εξάλλου σε συνεδρία της Βουλής στις 15 Ιανουαρίου, τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (που είχαν την πλειοψηφία) αποφάσισαν αποκοπή του μισθού του Τ. Νέμιτσα και των άλλων του ωφελημάτων, καθώς και αποκοπή των κονδυλίων που αφορούσαν την παροχή υπηρεσιών από το υπουργείο του οποίου προΐστατο.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image