Χριστοφόρου Λευτέρης

Image

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Πραστειό Αμμοχώστου στις 31 Αυγούστου 1963. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Διετέλεσε μέλος της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑΚΙ) και την περίοδο 1976-1981 ήταν μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ). Την περίοδο 1993-1996 ήταν επαρχιακός γραμματέας της ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Την περίοδο 1994-1997 ήταν εκπρόσωπος των τραπεζικών υπαλλήλων στην Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) στην επαρχία Αμμοχώστου και την  περίοδο 2001-2006 διετέλεσε Επίτροπος Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων του ΔΗΣΥ. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

 

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1996 στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2001 με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο,[6] όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2006 για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ακριτικών Περιοχών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

 

Συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014, αλλά δεν εκλέχθηκε. Όταν ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Στυλιανίδης, παραιτήθηκε λόγω της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, τη  θέση του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πήρε στις 3 Νοεμβρίου 2014 ο Λευτέρης Χριστοφόρου ως πρώτος επιλαχών. Επανεκλέχθηκε στις ευρωεκλογές του 2019. Συμμετέχει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Στις 16 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε ο διορισμός του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA), με ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου 2022.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).Χρυσοστόμου Άριστος