Χριστοδουλίδης Δώρος

Image

Ιατρός- Πολιτικός. Ο Δώρος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 28 Μαρτίου 1946. Πέθανε στις 2 Απριλίου 2024.

 

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Μόσχας Σετσένοφ, με ειδικότητα στην καρδιολογία.

 

Διετέλεσε μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος Κύπρου και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρνακας.Νυμφεύθηκε την ιατρό Ανδρούλα Χριστοδουλίδου το γένος Μαυρομουστάκη με την οποία απέκτησε δύο υιούς και  μια κόρη.

 

ΑΚΕΛ

Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Αλκή Λάρνακας και την  περίοδο 1973-1981 διετέλεσε πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Λάρνακας. Ήταν πρόεδρος του Επαρχιακού Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Λάρνακας - Αμμοχώστου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

 

 Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με το ΑΚΕΛ για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1996 για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2001 για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Ακόμη, ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τρίτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων, καθώς και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον ίδιο οργανισμό.

 

Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε ευρωβουλευτής για μικρή περίοδο (1η Μαΐου 2004-19 Ιουλίου 2004), από την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν στις πρώτες ευρωεκλογές που συμμετείχε η Κύπρος. Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά.

 

Αποχώρηση

Το 2004 τάχθηκε δημόσια και δυναμικά υπέρ της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν. Ο Χριστοδουλίδης την περίοδο εκείνη ήρθε σε σύγκρουση με το ΑΚΕΛ από το οποίο τελικά αποχώρησε.

 

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 υποστήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα και εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών. Διετέλεσε πρόεδρος της Επαρχιακής Λάρνακας του κόμματος. Στις ευρωεκλογές του 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Συμμαχία Πολιτών-Κίνημα Οικολόγων όμως ο συνδυασμός δεν εξέλεξε κανένα ευρωβουλευτή.

 

 

Πηγή

  1. «50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image