Ιακωβίδου - Βιολάρη Μαρούλα

Image

Δημοσιογράφος, η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία στην Κύπρο. Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Σπήλια. Αποφοίτησε το 1955 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ἔθνος. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 59, στον οποίο και είχε ενεργό ανάμειξη, εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος και στο περιοδικό Times of Cyprus. Αξιόλογο είναι το δημοσιευμένο, αλλά και ο όγκος του αδημοσίευτου έργου της, για την περίοδο του αγώνα, το οποίο και αποτελεί σημαντική ιστορική μαρτυρία για την περίοδο εκείνη.

 

Μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Μαρούλα Βιολάρη - Ιακωβίδου υπηρέτησε ως υπάλληλος στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση και το υπουργείο Παιδείας, όπου για δυο χρόνια ήταν αποσπασμένη στη Μορφωτική Υπηρεσία και είχε την επιμέλεια εκδόσεως ειδικού δελτίου για την πνευματική και πολιτιστική κίνηση. Από το 1966 εργάστηκε ως συντάκτης στο τμήμα ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μέχρι και την αφυπηρέτησή της το 1997. Το 1978 πήρε πτυχίο πολιτικών επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

 

Είναι μέλος του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Παγκυπρίου Ενώσεως Φιλοτέχνων (1957 - 58) και γραμματέας της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου (1959 - 60).

 

Ασχολήθηκε επίσης με το χρονογράφημα, ενώ δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα και άλλες συνεργασίες της, κυρίως μελέτες και άρθρα.

 

Πέρα από τα κείμενά της σε έντυπα και εκπομπές, εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

  1. Σελίδες του απελευθερωτικού μας αγώνα – όπως γράφτηκαν τότε… (α΄ και β'  έκδοση 1992, γ'  έκδοση 2002)
  2. Ψηφίδες ποίησης (2000)
  3. Μνήμες του ’74 (2001)
  4. Ρήγας: πολιτικός διανοητής – εθνικός οραματιστής (2001)
  5. Ωδές και βιώματα (2004)
  6. Νεφέλη (2004) 

 

Συνεργάστηκε στη δημιουργία άλλων έργων, όπως το Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τον κυπριακό Τύπο και επιμελήθηκε το έργο Κύπρος Χρυσάνθης, ο χρονογράφος. Έγραψε τα σενάρια δύο ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ και το μονόπρακτο Η ενέδρα του πεύκου, ενώ συνεργάστηκε στη συγγραφή και άλλων ομαδικών εκδόσεων.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image