Κατριγιέ Χουλουσί - Kadriye Hulusi Hacıbulgur

Η πρώτη Τουρκοκύπρια Πολιτικός

Image

Τουρκοκύπρια πολιτικός και εκπαιδευτικός. Μια από τις σημαντικότερες γυναίκες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.  Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1905 στην Αμμόχωστο και πέθανε στις 13 Αυγούστου 1988 (82 ετών). Η Kadriye Ahmed Hulusi Hacıbulgur ήταν η πρώτη γυναίκα που το 1960 εξελέγη ως μέλος της Τουρκοκυπριακής Κοινοτικής Συνέλευσης.

 

» Βλέπε Αφιέρωμα Γυναίκες και Πολιτική

 

Η Χουλουσι φοίτησε στο Victoria Girls High School και άρχισε να εργάζεται ως δασκάλα για 37 χρόνια. Στη συνέχεια προήχθη σε διευθύντρια. Μεταξύ των μαθητών της ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktaş)  και ο Οσμάν Ορέκ (Osman Örek)

 

» Βλέπε Λήμμα Η κατοχύρωση της Ψήφου των Γυναικών

 

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1960 (28 Ιουλίου), η Hulusi ήταν υποψήφιος με το κόμμα της Τουρκικής Εθνικής Ένωσης για την Τ/κ κοινοτική συνέλευση. Ήταν η πρώτη Τουρκοκύπρια που εξελέγη σε αιρετό αξίωμα. Παρέμεινε στο αξίωμα αυτό μέχρι το 1970. Στο ίδιο αξίωμα από Ελληνοκυπριακής πλευράς, η πρώτη Ελληνοκύπρια που εξελέγη στην Ελληνοκυπριακή κοινοτική συνέλευση ήταν η Κωνσταντίνα Βάρδα η οποία εξελέγη με το ΑΚΕΛ.

 

» Βλέπε Λήμμα Η πρώτη γυναικεία ψήφος

 

Το 1996 η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα την τίμησε εκδίδοντας αναμνηστικό γραμματόσημο.

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image