Δίας - Όμιλος ΜΜΕ

Image

Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ είναι μεγάλος όμιλος ΜΜΕ στην Κύπρο διαθέτοντας τον μεγαλύτερο αθροιστικά όγκο εντύπων, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών και τηλεοπτικών μέσων που υπηρετούν το τρίπτυχο Ενημέρωση - Ψυχαγωγία - Εκπαίδευση.

 

Η Ιστορία

Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 3 Φεβρουαρίου 1976 με την κυκλοφορία της καθημερινής πρωινής εφημερίδας "Σημερινή". Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο σημερινός Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Κώστας Ν. Χατζηκωστής.

 

Τον Ιούνιο του 1979 μετονομάσθηκε σε «DIAS UNITED PUBLISHING CO LTD». Στις 17 Μαΐου 1986 η εταιρεία κυκλοφόρησε το περιοδικό «ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ», με θεματολογία που αφορούσε στην επικαιρότητα και στην πορεία με θεματική lifestyle. Κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση, αρχικά ως αυτόνομο περιοδικό και στη συνέχεια ως μέρος του πακέτου της κυριακάτικης Σημερινής, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

 

Στις 28 Ιανουαρίου του 1989 εκδόθηκε και η απογευματινή εφημερίδα η «ΔΕΙΛΙΝΗ».

Το 1988 άρχισε η ανέγερση του Μεγάρου ΔΙΑΣ , στο οποίοι στεγάζονται όλες οι διοικητικές, οικονομικές, συντακτικές και τεχνικές υπηρεσίες του Συγκροτήματος από το 1990.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1990 το Συγκρότημα λειτούργησε τον πρώτο παγκύπριο, ιδιωτικό και ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό, με την ονομασία «Ράδιο Πρώτο». Το Ράδιο Πρώτο κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει το ακροατήριο του ενώ συνέβαλε στην  εδραίωση και καθιέρωση της ανεξάρτητης ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς και στην ελευθεροποίηση των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Κύπρο.

 

Σε όλη την πορεία του, το Συγκρότημα ΔΙΑΣ εξέδωσε και κυκλοφόρησε γνωστούς τίτλους περιοδικών που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου. Σήμερα, εκδίδει και κυκλοφορεί 3 διεθνείς τίτλους. Τα μηνιαία περιοδικά «MADAME FIGARO», το πρώτο γυναικείο περιοδικό της Κύπρου, το «TIME OUT» και το εβδομαδιαίο περιοδικό «ΟΚ!». To 2016 κυκλοφόρησε και το οικονομικό περιοδικό «CAPITAL TODAY».

 

Στις 9 Δεκεμβρίου 2002 ιδρύθηκε η εταιρεία Γαλαξίας Παραγωγές ΛΤΔ, με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κόσμο του θεάματος και των εκδηλώσεων . Η εταιρεία έπαυσε τις δραστηριότητές της το 2010.

 

Ο «SUPER FM» εντάχθηκε στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ ως συνεργαζόμενος. Λειτουργεί από τον Μάρτιο 1998 και καθιερώθηκε ως μια δημοφιλής μουσική, νεανική συχνότητα στην Κύπρο.

 

Το «SIGMALIVE» δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο 2007, όταν Άντης Χατζηκωστής, Γενικός Δ/ντης του Συγκροτήματος, θέλησε να κάνει τη δική του μικρή επανάσταση στον κυβερνοχώρο, επιδιώκοντας να μετατρέψει το χρήστη σε πιστό αναγνώστη, προσφέροντάς του κάτι κυπριακό, σύγχρονο , διαφορετικό και τεχνολογικά εξελιγμένο. Σήμερα γενικός διευθυντής του Ομίλου είναι ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλλης.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΙΓΜΑ» εντάσσεται στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ ως συνεργαζόμενος με άλλα μέσα τίτλος, για την παραγωγή και την παρουσίαση ειδήσεων, όπως το SigmaLive.com, το Ράδιο Πρώτο και την εφημερίδα Σημερινή. Η Σημερινή έχει μετατραπεί σήμερα σε εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα ενώ το Περιοδικό τερμάτισε την κυκλοφορία του τον Ιανουάριο του 2013.

Η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου 1995. Προβάλλει Κυπριακές, Ελληνικές και ξένες σειρές, δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και αθλητικές εκπομπές, καθώς και εκπομπές ψυχαγωγίας. Έχει στο ενεργητικό του πολλές και μεγάλες επιτυχίες, και το τηλεοπτικό κοινό της Κύπρου το έχει αγαπήσει για τις Κυπριακές του παραγωγές σε εκπομπές και σειρές.

 

Επιθέσεις 

Στις 18 Ιουλίου 2021 το Συγκρότημα Δίας και ειδικότερα η τηλεόραση του Σίγμα δέχτηκε επίθεση με κροτίδες. Η επίθεση διενεργήθηκε από ομάδες ατόμων διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοίού. Αποτέλεσμα ήταν να ανάψουν φωτιές και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Το συγκρότημά δέχθηκε επίθεση από άτομα, που πέταξαν κροτίδες και προκάλεσαν καταστροφές, τόσο στα αυτοκίνητα του σταθμού, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και των συλλήψεων τραυματίστηκαν 12 μέλη της δύναμης, από τα οποία τα επτά επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο. Οι δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image