«Απόστρατος»

Το εκφραστικό όργανο της Παγκύπριας Ένωσης Αποστράτων

Image

Εβδομαδιαίο όργανο της Παγκύπριας Επιτροπής Αποστράτων. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου οι Κύπριοι που έλαβαν μέρος στον πόλεμο εναντίον του ’ξονα και αποστρατεύτηκαν, οργανώθηκαν στην Παγκύπρια Επιτροπή Αποστράτων για διεκδίκηση διαφόρων αιτημάτων και λύση των προβλημάτων τους. Για προώθηση των διεκδικήσεών τους, η Επιτροπή εξέδωσε εβδομαδιαία εφημερίδα   με τον τίτλο «Απόστρατος»,  το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου 1947.

 

Η εφημερίδα ήταν δισέλιδη (ένα φύλλο), είχε μέγεθος 47,5 Χ 31 εκ. και σχήμα εξάστηλο (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) και κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα. Ο «Απόστρατος» διευθυνόταν από συντακτική επιτροπή με υπεύθυνο τον Μ. Αντωνιάδη και τυπωνόταν στα τυπογραφεία «Ζαβαλλή» στη Λευκωσία. Τακτικοί του συνεργάτες και αρθρογράφοι ήσαν οι Μίνως Περδίος, Χρ. Βάκης, Κ. Πολίτης, Φ. Στεφάνου, Γιάννης Σοφόκλη, Παν. Παιονίδης, Δ. Φωτίου, Κύπρος Τόκας, Α. Σπήλιος, Μ.Μ. Παπαπέτρου, Φ. Κληρίδης, ’ννα Κρητικού και άλλοι.

 

Η εφημερίδα με πυκνή και αγωνιστική αρθρογραφία καυτηριάζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων στρατιωτών σε διάφορα στρατόπεδα, και τα ημίμετρα της κυπριακής κυβέρνησης (αποικιακής) για επανεγκατάσταση των αποστράτων, επιτίθεται κατά της βρεττανικής διοίκησης του νησιού και προάγει τον αγώνα για ένωση με την Ελλάδα.

 

Ο «Απόστρατος» ανέστειλε την κυκλοφορία του στις 23 Δεκεμβρίου 1947, αφού κυκλοφόρησε 33 φύλλα.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image