Γκιουνζέλ Σουάτ Gunsel Suat

Ιδρυτής του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής

Image

Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μελάνδρα της Πάφου στις 3 Αυγούστου 1952. Ο πατέρας του İrfan Günsel,  εργαζόταν στο Τμήμα Δασών Είναι ο ιδρυτής  και πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Near East (Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής) στην κατεχόμενη Λευκωσία.

 

Σπούδασε Φυσική και προγραμματισμό στο Middle East Technical University  στην Άγκυρα ενώ συνέχισε κάνοντας το διδακτορικό του στην Ψυχολογία. Ιδρύοντας το Πανεπιστήμιο Near East το 1988 έγινε ο πρώτος πρύτανης του πανεπιστημίου. Είναι παντρεμένος με την Οζάι Γκιουνσέλ και έχει τρία παιδιά.

 

Το 2013, ο Gunsel άνοιξε ένα δεύτερο πανεπιστήμιο στην κατεχόμενη Κερύνεια (Πανεπιστήμιο της Κερύνειας), με επίκεντρο τη ναυτική και την αεροπορική εκπαίδευση. Ο πλουσιότερος και ισχυρότερος πολίτης των κατεχομένων, ο Gunsel, δραστηριοποιείται επίσης στον τραπεζικό τομέα, στη διανομή καυσίμων και στον τουρισμό.

 

Ο Suat Günsel κατατάσσεται στην 7η θέση στη λίστα του Forbes της Τουρκίας με τους «100 πλουσιότερους Τούρκους» το 2020 με περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Αυτοκίνητο

Το πανεπιστήμιο του έχει δημιουργήσει  μια επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων. Το μοντέλο Gunsel B9, παρουσιάστηκε  το Φεβρουάριο του 2020 και  μπορεί να διανύσει σχεδόν 220 μίλια με μία μόνο φόρτιση.

 

Μουσεία

Το 2018, ο Gunsel εγκαινίασε το Κυπριακό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Δίνοντας έμφαση σε καλλιτέχνες από τα τουρκικά κράτη, η συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 20.000 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά.


Εχει λειτουργήσει επίσης Μουσείο Αυτοκινήτων. Το Μουσείο Αυτοκινήτων Εγγύς Ανατολής του Gunsel εκθέτει πάνω από 100 σύγχρονα και κλασικά αυτοκίνητα, το παλαιότερο από τα οποία είναι ένα μοντέλο Crestmobile του 1899.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi