Κοιλιάρης Στέλιος

Υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο 1993-1995. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1951 και πέθανε στις 16 Αυγούστου 2023. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύκκου Αρρένων και σπούδασε Οικονομικά με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Essex της Βρετανίας και κατέχει τα διπλώματα Μ.Α. και Ph.D. Υπήρξε μέλος του ΔΗΚΟ. Ήταν νυμφευμένος με τη Νίτσα . Από το πρώτο του γάμο με την Αντιγόνη , ο Στέλιος Κοιλιαρης απόκτησε δυο κόρες , τη Νατάσσα και την Κορινα. Από την Νατάσσα απόκτησε δύο εγγονακια, την Εβελίνα και τον Αλέξανδρο.

 

Καριέρα

Εργάστηκε για μια δεκαετία στο υπουργείο Οικονομικών, από όπου παραιτήθηκε και μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα το 1989, όταν είχε το βαθμό του οικονομικού διευθυντή.  

Υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου ή του μέλους διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, δημοσίων και ιδιωτικών εταιρειών, καθώς και κοινοπραξιών με ξένες εταιρείες στο εξωτερικό. Κατά καιρούς διετέλεσε πρόεδρος ή μέλος επιτροπών που ασχολήθηκαν με διάφορα σοβαρά θέματα οικονομικής πολιτικής. Διετέλεσε επίσης γραμματέας της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής και του Ανωτάτου Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

 

Υπουργός Εμπορίου

Στις 28 Φεβρουαρίου 1993 διορίστηκε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση του τότε νέου προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το τέλος Απριλίου 1995, οπότε παραιτήθηκε για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Το 1994, κατά τη διάρκεια της θητείας του, το υπουργείο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ο Στέλιος Κοιλιάρης ανέλαβε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1994 ασκούσε παράλληλα και καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

 

Λούης 

Αποχώρησε από τη θέση του στις 27 Απριλίου 1995 για να εργαστεί ξανά στον ιδιωτικό τομέα. Aνέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Λούης.  

Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Τμήματος κρουαζιερόπλοιων του Οργανισμού Λούης και το 1999 ως Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Cruise Lines Ltd. Στη διάρκεια του 2000 εκτελούσε παράλληλα καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Royal Olympic Cruise Lines Inc. Από τον Ιανουάριο του 2005 ανέλαβε καθήκοντα ως Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής όλων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της Louis Public Company Limited. Από τον Ιούνιο του 2009 εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Παράλληλα, συμμετείχε σε διάφορα Συμβούλια Εταιρειών, ήταν Οικονομικός Σύμβουλος του Προέδρου του ∆ημοκρατικού Κόμματος Μάριου Κάρογιαν και Council Member/GLG Educator of the Gerson Lehrman Group Councils. Επίσης, υπηρέτησε ως Πρόεδρος ή μέλος διάφορων Ημικρατικών Οργανισμών, ∆ημόσιων και Ιδιωτικών Εταιρειών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και ως Γραμματέας της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής και του Ανώτατου Συμβουλίου.

Υπήρξε επίσης μέλος των Εκτελεστικών Επιτροπών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου και του European Cruise Council, Πρόεδρος Κλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ∆Υ, Πρόεδρος της Επιτροπής Επιβατηγών Πλοίων του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου , μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Κεντρική

Διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 12  Μαρτίου 2015. Στη συνέχεια κατήγγειλε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής  την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για λίστα 29 βουλευτών με καθυστερημένα  δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, με την ίδια την διοικητή να απορρίπτει την τοποθέτηση Κοιλιάρη.

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image