Πηλακούτας Χαράλαμπος

Ένας μεγάλος εισαγωγέας αυτοκινήτων

Image

Επιχειρηματίας-Εισαγωγέας αυτοκινήτων. Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1962 στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Πηλακούτα και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Κόδρο και την Κλέλια. Είναι γιός του Κόδρου Πηλακούτα. Ο Χαράλαμπος Πηλακούτας, είναι ο Managing Director στην οικογενειακή επιχείρηση Charalambos Pilakoutas Group και βραβεύτηκε ως ο Άντρας της Χρονιάς το 2004.

 

» Βλέπε λήμμα Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Κύπρο

 

Με βάση τις πωλήσεις αυτοκινήτων είναι ο ισχυρότερος επιχειρηματίας στον τομέα της αυτοκίνησης, εκπροσωπώντας τις εταιρίες BMW, Mini, Nissan, Jaguar, Rolls Royce, Alpina και Land Rover.

 

Τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων νέων ιδιωτικών οχημάτων, καταδεικνύουν ότι ο Όμιλος Πηλακούτα σημείωσε το 2021 μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών με ποσοστό 24.3%. 

 

Η εταιρία στις 4 Οκτωβρίου 2018 γιόρτασε τα 60χρονα της στην Κύπρο. Σε σχετική ομιλία του, o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Χαράλαμπος Πηλακούτας λτδ», σημείωσε ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1958 από τον Κόδρο Πηλακούτα, είναι σήμερα η αρχαιότερη Εισαγωγική Εταιρεία των BMW σε όλο το κόσμο.

 

Η ιστορία του Ομίλου

Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν ο Χαράλαμπος Πηλακούτας δημιούργησε ένα συνεργείο μαζί με εκθεσιακό χώρο για τα εισαγόμενα saloon Hillman και Humber και τα βαρέα φορτηγά Commer. Από το ξεκίνημα, η εταιρεία είχε όραμα να αναπτύξει και να διευρύνει τις δραστηριότητές την στον τομέα του αυτοκινήτου.

 

Το 1952, η Χαράλαμπος Πηλακούτας Λτδ έγινε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του παγκοσμίου φήμης κατασκευαστή Perkins Diesel Engines. Την ίδια περίοδο, ανέλαβε την αντιπροσωπεία των εμπορικών αυτοκινήτων Trojan και τρακτέρ Nuffield, ενώ διεύρυνε τις δραστηριότητες της και στην εισαγωγή και συντήρηση πετρελαιοκίνητων κινητήρων, έναν τομέα στον οποίο η Εταιρεία έγινε πρωτοπόρος. Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία ορίστηκε αντιπρόσωπος της Thorn Appliances Ltd, κατασκευάστριας των πλυντηρίων Thorn.

 

To 1958 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο, αφού η Χαράλαμπος Πηλακούτας Λτδ ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της βαυαρικής αυτοκινητoβιομηχανίας BMW. Πλέον, με την BMW ως ναυαρχίδα, η Εταιρεία εγκαινίασε μια νέα εποχή αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης που οδήγησε στη σημερινή ηγετική θέση της. Με την προσθήκη περισσότερων διεθνώς αναγνωρισμένων ονομάτων στη λίστα των επιχειρηματικών συνεργατών της, η Εταιρεία συνέχισε να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται. Οι μηχανές πετρελαίου Rolls Royce, τα φορτηγά Bedford, τα ποδήλατα Muddy Fox, τα κιβώτια ταχυτήτων για σκάφη Borg-Warner και Hurth, οι γεννήτριες F.G. Wilson, οι μηχανές Kubota και άλλα από τη βιομηχανία κινητήρων πετρελαίου, είναι μερικά από τα ονόματα που προστέθηκαν στο δυναμικό της Εταιρείας. Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη ήρθε το 1969, όταν η Εταιρεία ορίστηκε γενικός αντιπρόσωπος της KHD Deutz στην Κύπρο.

 

 

Κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Χαράλαμπος Πηλακούτας Λτδ συνέχισε να μεγαλώνει. Από το 1975 μέχρι το 1990 ο Πρόεδρος, Κόδρος Πηλακούτας, ανέπτυξε παρόμοια επιχειρηματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πρώτος εισήγαγε αυτοκίνητα BMW και Rover.

 

Περαιτέρω επιβεβαίωση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στην κυπριακή αγορά αποτέλεσε ο ορισμός, το 1995, της Χαρ. Πηλακούτας Λτδ ως νέου γενικού αντιπροσώπου της Rover Group (Rover, Land Rover, MG). H MINI, η διάσημη βρετανική μάρκα, έγινε μέλος της οικογένειας το 2001, εμπλουτίζοντας το δυναμικό του Ομίλου. Περαιτέρω απόδειξη της σημαντικότητας του Ομίλου στην κυπριακή αγορά αυτοκινήτου ήταν η συνεργασία με μια ακόμα Βρετανική μάρκα, την Jaguar. Ο Όμιλος έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος της διεθνούς κύρους μάρκας το 2004. Λίγο αργότερα, η Nissan έγινε σημαντικό μέρος του Ομίλου, ενδυναμώνοντας κι άλλο τη θέση του Ομίλου στο νησί. Επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση του Ομίλου, το 2007 ακολούθησε η συμφωνία με την Rolls Royce και την Alpina. Το 2018, το δυναμικό του Ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις μάρκες Renault και Dacia, και το 2019 ακόμα περισσότερα με την προσθήκη της Mitsubishi.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image