Σωφρονίου Σωφρόνης

Image

Ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε σστις 16 Ιουλίου 1929 στην Ευρύχου όπου και έζησε μέχρι τα δεκατρία του χρόνια. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθως στο Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου. Στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του δίδαξε σε σχολείο της Λευκωσίας -στον Άγιο Ανδρέα- και στη συνέχεια (1950) πήγε με υποτροφία στην Αγγλία όπου σπούδασε Ελληνική Ιστορία και Φιλολογία και συνέχισε σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο (King’s College, University College και London School of Economics). Εργάστηκε στο πολυτεχνείο Middlesex το οποίο μετεξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο. Εργάστηκε επίσης στην Ελληνική  Υπηρεσία του BBC και ήταν Εξεταστής Εισαγωγικών Εξετάσεων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

 

Μετά από 30 χρόνια στην Αγγλία επέστρεψε στην Κύπρο το 1981. Ήταν Συνιδρυτής του πρώτου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Intercollege (αργότερα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για 35 συναπτά έτη.

 

Υπήρξε επίσης σύμβουλος του Προέδρου Βασιλείου για δύο χρόνια και στη συνέχεια αποσπάστηκε για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήταν Ιδρυτικό μέλος του Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του πρώτου Κυπριακού Κρατικού Πανεπιστημίου.

Είναι ο Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του “Ομίλου Sofron Group”, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους Επιχειρηματικούς Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς στην Κύπρο, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

Αρθρογραφεί σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και εμβέλειας, στην Κύπρο, αναλύοντας και σχολιάζοντας θέματα που άπτονται πολιτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων και άλλων διαφορετικού περιεχομένου βιβλίων όπως Superior Quotations, Mind – stretching books, το οποίο εκδόθηκε από το διεθνή εκδοτικό κολοσσό Amazon. Ο δημοσιολόγος David Morrison του British Nation αναφέρει σχετικά: “Το βιβλίο αναφορών και αποσπασμάτων ενός Κύπριου ακαδημαϊκού έφθασε την κορυφή. Ο βετεράνος ακαδημαϊκός Σωφρόνης Σωφρονίου από την Κύπρο έχει σταχυολογήσει και σχολιάσει την πιο σημαντική συλλογή αγγλικών αναφορών και αποφθεγμάτων που εκδόθηκε ποτέ. Περιλαμβάνει σε χρονολογική σειρά λαμπρά και μεστά αποσπάσματα, αρχίζοντας από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό και το Σαίξπηρ έως το Μαρκ Τουέϊν, το Ρίτσιαρτ Φάϊνμαν και την Πριγκήπισσα Νταϊάνα. Το βιβλίο είναι απαραίτητο ιδιαίτερα για μαθητές και καθηγητές.»

 

Εξέδωσε επίσης το βιβλίο Roman Quotations and Citations in Context και το  βιβλίο του για την  Αρχαία ποίηση “Ancient Greek Love and other Poetry”, το οποίο περιέχει αποσπάσματα από την Αρχαία Ελληνική Ποίηση από τον Όμηρο έως τον Καλλίμαχο, με ειδική αναφορά στις διάφορες μορφές αγάπης και φιλίας.

 

Το βιβλίο του: «Mind and Manners in classical Rome» έχει θέμα τη ρωμαϊκή πνευματική παραγωγή. Περιλαμβάνει τις καλύτερες σκέψεις και πληροφορίες για την πνευματική και άλλη ζωή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της δημοκρατίας, από τους Πλαύτο, Κικέρωνα, Λουκρήτιο, Οράτιο, Κάτουλλο, Προπέρτιο, Οβίδιο, Σενέκα, Τάκιτο, Σουητώνιο, Απουλήιο κ.ά.

 

Το τελευταίο του βιβλίο (2019)  έχει τίτλο «Mηνύματα από την ελληνική φιλοσοφία» - Φωτεινές Ιδέες πού διαμόρφωσαν τό Δυτικό Πνεύμα» (Voices from greek philosophy)