Εξήντα Σπίτια

Οικισμός Μεταλλωρύχων -Σολέα

Image

Τα «εξήντα σπίτια» αποτελούν οικισμό έξω από το χωριό Σκουριώτισσα. Αρχικά κτίστηκαν για να διαμένουν εκεί οι εργάτες του μεταλλείου.

 

Η Σκουριώτισσα είναι ουσιαστικά μεταλλευτικός οικισμός που δημιουργήθηκε δίπλα στο ομώνυμο μεταλλείο Σκουριώτισσας. Οι κάτοικοί του ήταν σχεδόν όλοι εργάτες, υπάλληλοι ή διευθυντικό προσωπικό του μεταλλείου. Αυτό εξηγεί και τις μεγάλες μεταβολές του πληθυσμού του. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν οι συγκοινωνίες ήταν υποτυπώδεις, οι εργάτες έμεναν στα σπιτάκια που έκτισε η εταιρεία. Αργότερα, όταν οι συγκοινωνίες βελτιώθηκαν, πολλοί πηγαινοέρχονταν στα χωριά τους με λεωφορεία.

 

Τα «εξήντα σπίτια» κτίστηκαν κατά το ίδιο αρχιτεκτονικό πρότυπο. Σήμερα διαμένουν σε αυτά κάποιοι εργάτες του μεταλλείου, καθώς και μοναχοί της Μονής Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ που βρίσκεται στην περιοχή.

 

Στη Σκουριώτισσα θεωρείται ότι η παραγωγή χαλκού πραγματοποιείται εδώ και 4000 χρόνια. Η Κύπρος κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν φημισμένη για τα μεταλλεία χαλκού, στα οποία όφειλε τον πλούτο και την ευμάρειά της. Εξάλλου από τον χαλκό πήρε και το όνομά της (cuprous = χαλκός).

 

Σήμερα το μεταλλείο της Σκουριώτισσας αποτελεί τη μοναδική μεταλλευτική δραστηριότητα που υπάρχει στην Κύπρο, αφού παρόλο που έκλεισε για αρκετά χρόνια λόγω ακαταλληλότητας των συνθηκών των εργαζομένων, άρχισε ξανά τη λειτουργία του στα μέσα του 1996 με την παραγωγή καθόδων μεταλλικού χαλκού.

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image