Κωνσταντινίδης Φάνος

Image

Δημοσιογράφος. Ο Φάνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στο χωριό Μηλικούρι της Λευκωσίας, το 1930. Απεβίωσε στις 22 Αυγούστου 2017. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Αρχικά εργάστηκε ως γραφέας στο Μεταλλείο Αμιάντου, αλλά από το 1952 και μετά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Είχε σημαντική δράση στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, με το ψευδώνυμο «Δενδρινός».


Υπήρξε συνδικαλιστής και από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και εκλεγμένο μέλος στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της το 1959. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στις εφημερίδες Μάχη και Σημερινή, της οποίας υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη. Ο Φάνος Κωνσταντίδης για πολλά χρόνια υπήρξε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Κύπρο και επίσης ανταποκριτής της ελληνικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία.  

 

Για την ευδόκιμη και πολύχρονη προσφορά του στον ελλαδικό Τύπο ο Φάνος Κωνσταντινίδης εξελέγη το 2006 αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΑ.

 

Για τη συνολική δημοσιογραφική προσφορά του τιμήθηκε το 2000 από το Ίδρυμα Τύπου Μπότση, το 2005 από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, το 2007 από το Ινστιτούτο ΜΜΕ του Intercollege, το 2011 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το 2015 από την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

 

Πρόεδρος συνταξιούχων 

Ο Φάνος Ε. Κωνσταντινίδης βρισκόταν στις δημοσιογραφικές επάλξεις από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και το 2010. Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος του νεοσύστατου τότε Κλάδου Συνταξιούχων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2014. Επίσης, συνέγραψε υπό μορφή απομνημονευμάτων το βιβλίο «Ένας βετεράνος αποκαλύπτει».

 

Η ΕΣΚ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «σεμνύνεται και συνάμα περηφανεύεται που είχε στις τάξεις της - και μάλιστα στις πρώτες γραμμές - δημοσιογράφους του ήθους, του σθένους, της μαχητικότητας, της μετριοφροσύνης, γενικά του αναστήματος και όλων των αρετών που διέκριναν τον Φάνο Κωνσταντινίδη».

 

 

Πηγή: 

  • Polignosi 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image