Καριόλου Ανδρέας

Image

Παγκόσμια γνωστός Κύπριος δύτης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το αρχαίο καράβι της Κερύνειας.

 Ο Ανδρέας Καριόλου γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 24 Ιουνίου 1923. Στην Κερύνεια τον φώναζαν "Αρρή". Ο πατέρας του Ματθαίος Καριόλου που καταγόταν από τον Καραβά, ήταν καπετάνιος. Η μητέρα του Παναγιώτα Καριόλου καταγόταν από την Στράντζα της Μικράς Ασίας. Μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, εργάστηκε στο Διοικητήριο Κερύνειας. Στη συνέχεια μετετέθη στη Λευκωσία, πράγμα που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από τη θέση του για να μην απομακρυνθεί από τη θάλασσα. Ασχολήθηκε με το εμπόριο, ιδιαίτερα δε με θαλάσσια είδη και είδη καταδυτικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα ίδρυσε και την πρώτη οργανωμένη σχολή υποβρυχίων καταδύσεων στην Κύπρο, εθεωρείτο δε εξαιρετικά έμπειρος σε θαλάσσια θέματα και τη ναυσιπλοΐα. Ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό. Το 1948 είχε ιδρύσει τον  Αθλητικό Όμιλο Κερύνειας (ΑΣΚ), εντούτοις ο σύλλογος χρωματίστηκε πολιτικά και έτσι απεχώρησαν πολλά μέλη του. Διαλύθηκε επίσης η  ποδοσφαιρική του ομάδα και από το 1950 λειτουργούσε ως καφενείο. Αργότερα στην Κερύνεια ιδρύθηκε η ΠΑΕΕΚ. Στη συνέχεια  υπήρξε μέλος του ποδοσφαιρικού σωματείου ΑΠΟΕΛ και ένας από τους ιδρυτές και ποδοσφαιριστές της «Ομόνοιας» Λευκωσίας.

 

Το ναυάγιο

Το 1952 μετεκπαιδεύθηκε σε θέματα καταδύσεων στη Μασσαλία της Γαλλίας. Το 1965 ανακάλυψε στο βυθό της Κερύνειας, σε βάθος 90 ποδών, το αρχαίο «ναυάγιο της Κερύνειας», γεγονός που τον έκανε ακόμη πιο γνωστό διεθνώς.

Συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 1965, ο Ανδρέας σε μια κατάδυση, ακολουθούσε το σύννεφο λάσπης που άφηνε πίσω η άγκυρα του σπογγιαλευτικού του σκάφους, «ΓΛΑΥΜΑΡΙΟ», όταν έμεινε έκθαμβος μπροστά από ένα αναπάντεχο θέαμα. Ο Καριόλου βρέθηκε  μπροστά σε ένα αρχαίο ναυάγιο γεμάτο αμφορείς. Ήταν σίγουρος πως επρόκειτο για ένα σημαντικό αρχαίο ναυάγιο. Δεν μπόρεσε όμως να παραμείνει. «Ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου», δήλωνε αργότερα σε όποιον αφηγείτο την ιστορία. Έπρεπε όμως να βγει γρήγορα στην επιφάνεια καθώς το οξυγόνο του τελείωνε και το σκάφος του απομακρυνόταν. Από τη βιασύνη του δεν άφησε κανένα σημάδι εντοπισμού και αναγνώρισης. Χρειάστηκαν άλλες 400 καταδύσεις και περίοδος τριών χρόνων, μέχρι να εντοπίσει ξανά ο «Αρρής» τον θησαυρό της Κερύνειας....

 

Εισβολή

Με την τουρκική εισβολή του 1974, συνελήφθη από τους Τούρκους και κρατήθηκε όμηρος με άλλους Κερυνειώτες στο ξενοδοχείο Dome της Κερύνειας. Το 1975 εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα όπου ασχολείτο με την σπογγαλιεία και την εκπαίδευση αυτοδυτών. Παράλληλα ανέπτυξε πλούσια δράση σε οργανώσεις των προσφύγων και οργάνωσε ένα διεθνές ταμείο μεταξύ των χιλιάδων φίλων του στο εξωτερικό για τους πρόσφυγες. Στις 26 Απριλίου του 1977 ο Ανδρέας Καριόλου πνίγηκε στην προσπάθειά του να διασώσει Καναδό δεκανέα, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που τον είχε εγκαταλείψει ο επίσης εκπαιδευτής του σε βάθος 120 ποδών, στη θάλασσα της Λάρνακας. Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έπλεξαν το εγκώμιό του, οι δε Times του Λονδίνου του αφιέρωσαν νεκρολογία. Τον ίδιο χρόνο η καναδική κυβέρνηση παρασημοφόρησε τον Ανδρέα Καριόλου μεταθανάτια με το Αστέρι Θάρρους του Καναδικού κράτους.

 

» Βλέπε και λήμμα Κερύνειας αρχαίο καράβι

 

Πηγή:

1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

2. Μηχανή του Χρόνου: Ο θαλασσόλυκος Ανδρέας Καριόλου 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image