Καρβουνάς

Image

Τοποθεσία στην οροσειρά του Τροόδους, νότια του χωριού Κακοπετριά, κοντά στην τοποθεσία Πλατάνια. Από το χωριό Κάτω Αμίαντος, που βρίσκεται στα νότια, ο Καρβουνάς απέχει περί τα 2,5 χμ. Με υψόμετρο 1.191 μέτρα, ο Καρβουνάς είναι το χαμηλότερο σημείο της οροσειράς μεταξύ των κορυφών Ολύμπου (Τροόδους) και Αδελφοί. Για το λόγο αυτό αποτελεί το κύριο πέρασμα μεταξύ της βόρειας και της νότιας πλευράς της οροσειράς του Τροόδους, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για μερικά μεταναστευτικά πουλιά. Από εκεί περνούν χιλιάδες αρκόστρουθοι κάθε χρόνο, επειδή για τα πουλιά αυτά ο Καρβουνάς αποτελεί το ευκολότερο σημείο προσπέλασης της οροσειράς του Τροόδους κατά το ταξίδι τους από την Ευρώπη προς την Αφρική μέσω Κύπρου. Για τους ανθρώπους, ο Καρβουνάς είναι σημαντικό σταυροδρόμι. Εκεί συναντώνται οι δρόμοι που ενώνουν τη Σολιά, τη Μαραθάσα, την Πιτσιλιά, τα Κρασοχώρια της Λεμεσού. Από τη Σολιά (και γενικότερα από την πεδιάδα της Μόρφου) η κύρια οδική αρτηρία μέσω Γαλάτας - Κακοπετριάς καταλήγει στον Καρβουνά. Στο ίδιο σημείο καταλήγει και ο δρόμος που ξεκινά από την περιοχή της Πιτσιλιάς, μέσω της Κυπερούντας που βρίσκεται ανατολικά. Από τα Κρασοχώρια και την ίδια τη Λεμεσό, στον Καρβουνά καταλήγει η βασική οδική αρτηρία Λεμεσού - Τριμίκλινης - Σαϊττά - Κάτω Αμιάντου. Η τέταρτη κύρια οδική αρτηρία καταλήγει στον Καρβουνά από το χωριό Πρόδρομος και το Τρόοδος.

 

Από τις τέσσερις αυτές οδικές αρτηρίες, η πρώτη που συμπληρώθηκε μέχρι τον Καρβουνά ήταν εκείνη της Λεμεσού, το 1902. Πιο πριν, υφίσταντο χωματόδρομοι και μονοπάτια.

 

Η περιοχή ονομάστηκε Καρβουνάς πιθανότατα επειδή εκεί τα βράχια και γενικά τα πετρώματα είναι σκούρου χρώματος και θυμίζουν κάρβουνα. Η περιοχή είναι δασώδης, με κυρίαρχο δέντρο τον πεύκο.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια