Κουζάλης Πάμπος

Image

Λογοτέχνης.Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί για τηλεοπτικές παραγωγές και για θεατρικές παραστάσεις. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: «ραπτός λόγος» (2003), «ένα» (2011) και «σχεδόν» (2015). Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε λογοτεχνικά φεστιβάλ στη Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Λιθουανία και Ελλάδα.

Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί κυρίως με τον μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη και τους ερμηνευτές: Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Κότσιρα, Καλλιόπη Βέττα, Μιχάλη Χατζηγιάννη. Ποίησή του έχει μελοποιήσει ο Γιώργος Θεοφάνους.

 

Ως διευθυντής του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παράκεντρο», έχει επιμεληθεί τις ακόλουθες εκδόσεις:

Ιστορίες με δαντέλα, συλλογή διηγημάτων του Αντρέα Τιμοθέου, 2016

Των ημετέρων άλλων, συλλογή διηγημάτων του Κώστα Λυμπουρή, 2014, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος

Εκκαθάριση προσωπικού, συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Μαλόρη, 2012

Ας ρώταγες ποιον αγαπάω, συλλογή διηγημάτων της Νένας Φιλούση, 2010 – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος

Αύριο, έντεκα Ισπανοί και έντεκα Κύπριοι ποιητές κλήθηκαν να γράψουν ένα ποίημα με τίτλο «Αύριο», συλλογική έκδοση στα Ελληνικά, Ισπανικά και Αγγλικά, 2010

Η μέρα μετά τη ζωή, ποιητική συλλογή του Σταύρου Σταύρου, από τη σειρά «νέοι καλλιτέχνες», 2010

 

Μαζί με τη Δέσποινα Πυρκεττή έχει γράψει το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς εποχής του ΡΙΚ1 «Στην άκρη του παράδεισου», 2010-2012. Έχει γράψει το σενάριο για δύο τηλεταινίες: «Χάδι βοηθείας» και «Το θαύμα της Πρωτοχρονιάς», 2003. Με τον Κώστα Κακογιάννη έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Στέλιος-Υπέρβαση» που απέσπασε το Α΄ Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2008.

 

Παράκεντρο στη Λεμύθου

Από το 2004 ζει μόνιμα στο χωριό Λεμύθου σε μια προσπάθειά του να βοηθήσει την πολιτιστική ανάπτυξη της ορεινής Κύπρου, ιδρύοντας εκεί μαζί με τον Κώστα Κακογιάννη το μη κερδοσκοπικό οργανισμό και πολιτιστικό κέντρο «Παράκεντρο» το οποίο περιλαμβάνει στούντιο ηχογραφήσεων, στούντιο μοντάζ ταινιών, εργαστήριο σελίδωσης βιβλίων και υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων.