Ορφανίδης Αθανάσιος

Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Image

Οικονομολόγος. Διετέλεσε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κυπρου. Ο Αθανάσιος Ορφανίδης γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1962 στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας από γονείς αριστερούς πολιτικούς πρόσφυγες.  Διορίστηκε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις 3 Μαΐου 2007 και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 2 Μαΐου 2012. Ηταν επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 2 Μαΐου 2012.

 

Πριν από το διορισμό του ως διοικητής, υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο του Federal Reserve System στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως οικονομολόγος το 1999.

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Federal Reserve δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα μακροοικονομικής και νομισματικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown και στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

 

Κατέχει προπτυχιακούς τίτλους στα μαθηματικά και τα οικονομικά καθώς και διδακτορικό στα οικονομικά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

 

Κοντρα με Χριστόφια

Στις 29 Απριλίου 2012 ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λέστερ Πανίκο Ο. Δημητριάδη. Οι σχέσεις Χριστόφια -Ορφανίδη λίγο  μετά την εκλογή του δεν ήταν καθόλου καλές.

Μεταξύ τους αντάλλαξαν «βαριές» κουβέντες.

 

Ο Διοικητής επέρριψε, μεταξύ άλλων, ευθύνες στο Δημήτρη Χριστόφια για την  κατάσταση, στην οποία περιήλθαν οι κυπριακές τράπεζες ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας κατηγόρησε τον Αθανάσιο Ορφανίδη για ελλιπή εποπτεία των τραπεζών.

 

«Η κατάληξη όμως καθορίστηκε από αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Κύπρο, καθώς και από την ευρύτερη δυσλειτουργία του ευρώ την τελευταία τριετία», είχε δηλώσει ο Αθανάσιος Ορφανίδης. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ορφανίδης διαβεβαίωνε ότι οι τράπεζές μας έχουν τόση ισχυρή κεφαλαιακή βάση που μπορούν να αντέξουν το όποιο κούρεμα».

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi
  2. Sigmalive. Η σύγχρονη κατάρα της Κεντρικής τράπεζας
  3. Wikipedia
  4. Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Φώτο Γκάλερι

Image