Παϊκου Τζουβά Μαρούλα

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας

Image

Η Μαρούλα Τζούβα-Παΐκου, του Χριστόφορου και της Ορθοδοξίας, γεννήθηκε στη Λάρνακα στην ενορία Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2023.

 

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και στη συνέχεια σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Regent Polytechnic, από όπου πήρε δίπλωμα Αγγλικής Λογοτεχνίας με διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, εμβαθύνοντας στην αγγλική λογοτεχνία και στη θεατρική παιδεία. Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τον Τεύκρο Ανθία στην παροικιακή εφημερίδα «Το Βήμα» και  παρακολούθησε σεμινάρια ποίησης και κουκλοθεάτρου. Παρακολούθησε επίσης με υποτροφία μαθήματα Θεατρικής Παιδείας στην Ελλάδα. Στο Jagiellonski Uniwersytet, της Κρακοβίας γνώρισε από κοντά και προώθησε την Πολωνική κουλτούρα.

Ως εκπαιδευτικός εργάστηκε σε σχολεία της Λάρνακας, της Λευκωσίας, της Ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο αλλά και στα Αγγλικά σχολεία Λονδίνου Saint Lukes και Winton School. Επίσης εργάστηκε στο Junior English School στη Λευκωσία.

 

Με το γράψιμο ασχολήθηκε από τα μαθητικά της χρόνια. Πολλά άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Η Μαρούλα Τζούβα-Παΐκου, αφηνει πίσω της ένα πλούσιο συγγραφικό έργο με πτυχές ιστορικές, λαογραφικές και λογοτεχνικές. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα, βιογραφίες και μελέτες αλλά και πολλά παραμύθια τα οποία ψυχαγώγησαν χιλιάδες παιδιά. Πολλά κείμενά της αναφέρονται στη Λάρνακα, την ιστορία και τους ανθρώπους της («Παλιά μου πόλη Λάρνακα. Τα’ Αϊ Γιαννιού γωνιά»).

Υπήρξε Πρόεδρος της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς-Κύπρος, του Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου και άλλων Συνδέσμων.

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. Συνεργάστηκε με τον Όμιλο Ποίησης του English School Λευκωσίας και ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στον ετήσιο Λιπέρτειο διαγωνισμό ποίησης της Αγγλικής Σχολής. Η Μαρούλα Παϊκου ίδρυσε Ομάδα Εργασίας με κύριο στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της ενορίας Αγίου Ιωάννη Λάρνακας όπου μεγάλωσε. Οι λαρνακείς εις ένδειξη ευγνωμοσύνης της έδωσαν τον τίτλο «Η Δέσποινα της Λάρνακας».

 Εκπαιδευτικός η ίδια, διέσωσε πληθώρα εγκυκλίων και άλλων γραπτών ντοκουμέντων, με τα οποία περιγράφεται η εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζετο στην Κύπρο από το Αγγλικό καθεστώς, η διασύνδεση της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων μας με την Βρετανία, αλλά και η οργάνωση της ελληνικής παιδείας κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας. Το πολύτιμο αυτό υλικό, αλλά και φωτογραφίες της εποχής έχουν παραδοθεί στον Ψηφιακό Ηρόδοτο από την κόρη της, συγγραφέα Χλόη Βερίτη. Έχει και ένα γιο, τον σκηνοθέτη Άγι Παϊκο.

 

 

Πηγή 

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ (Facebook page)

Σκαλιώτικες Αναδρομές/ Flashbacks of Scala (Facebook page)