Δημητριάδης Τάκης

Ο φωτογραφός του κυπριακού περιβάλλοντος

Image

Φωτογράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1942 και πέθανε στις 5 Μαρτίου 2023.

Φοίτησε στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο  και μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου και φωτογράφιζε διάφορες τελετές με μια φωτογραφική μηχανή με φυσερό AGFA Record II, που την απέκτησε αφού εργαζόταν τα απογεύματα σε ένα κατάστημα στην οδό Λιπέρτη του Μιχαλάκη Ευσταθίου όπου εμφάνιζε και εκτύπωνε μαυρόασπρες φωτογραφίες.

 

Το 1964 διορίστηκε στο Κινηματογραφικό Συνεργείο του Ρ.Ι.Κ. όπου εργάστηκε μαζί με τον Γιώργο Λανίτη. Πρώτα ως φωτογράφος μετά ως κινηματογραφιστής και τέλος ως μοντέρ. Τον Μάρτη του 1965 όταν ιδρύθηκε από το Γιώργο Λανίτη η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου ο Τάκης Δημητριάδης με άλλα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου υπέγραψαν ως Ιδρυτικά μέλη.

Υπήρξε επίσης και από τα πρώτα μέλη της Φ.Ε.Κ. και κατέχει το Διεθνές Δίπλωμα A.F.I.A.P. και υπήρξε το πρώτο επίτιμο μέλος της Φ.Ε.Κ. (26.02.2003). Έκανε τριάντα ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και εξέδωσε πέντε φωτογραφικά άλπουμ.

Υπήρξε μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Για το έργο του έχουν δημοσιευθεί πολλές κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά, οι πλείστοι δε τον χαρακτηρίζουν ως τον «Φωτογράφο του Κυπριακού Περιβάλλοντος».

 

Ήταν ο πρώτος στην Κύπρο που δίδαξε την τέχνη της φωτογραφίας σε Γυμνάσια, Λύκεια και Κολλέγια. Το 2001 ανέλαβε μια σειρά μαθημάτων σε 100 νέα μέλη της Φ.Ε.Κ. Το 2002 με δική του πρωτοβουλία, ιδρύθηκε ο Φωτογραφικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου γνωστός ως Φ.Ο.Σ. με συμμετοχή 300 ατόμων. Ως ILFIAP Club το Φ.Ο.Σ. διοργάνωσε για 15 μέρες τον Μάρτιο του 2006, Φεστιβάλ φωτογραφίας με διεθνή συμμετοχή στην παρουσίασ του Γ. Γ της FIAP Ρικάρντο Μπούζι.

 

Τον Ιανουάριο του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τελετή στην οποία τιμήθηκαν 27 πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσα σε αυτά ο Τάκης Δημητριάδης για τη Φωτογραφία.

Αποκορύφωμα των 50 χρόνων δράσης του στη φωτογραφία ήταν η απονομή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας FIAP τον Ιούνιο του 2008 της υψηλής διάκρισης Excellence FIAP – ESFIAP.

 

Το Μάρτιο του 2010 ο Τάκης Δημητριάδης συμπλήρωσε 50 χρόνια δημιουργικής φωτογραφικής δουλειάς. Με την ευκαιρία αυτή το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου οργάνωσαν αναδρομική Έκθεση Φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

Τον Ιούνιο του 2015, στη Δημοσιογραφική Εστία ο Τάκης Δημητριάδης βραβεύτηκε με το Περιβαλλοντικό βραβείο 2015 για την πολύχρονη προσφορά του στην τέχνη της Περιβαλλοντικής Φωτογραφίας.

 

Πηγή:

www.polignosi.com