Σαρίπολου Σοφία

Image

Νομικός. Η Σοφία Σαριπόλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Αυγούστου 1916 και πέθανε το 1963. Κατάγεται από γνωστή οικογένεια νομικών με ρίζες από την Κύπρο. Πατέρας της είναι Νικόλαος Ν. Σαρίπολος (Αθήνα, 1876-1944) ο οποίος υπήρξε  διαπρεπής νομοδιδάσκαλος με σημαντικό έργο και μητέρα της η Ευδοκία. Παππούς της υπήρξε ο θεμελειωτής του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα Νικόλαος Ιωάννου Σαριπόλος, ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το 1817. Η οικογένεια των Σαρίπολων βρέθηκαν στην Αθήνα μετά τις Οθωμανικές Σφαγές στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1821.

 

Ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων της, η Σοφία Σαριπόλου σπούδασε νομικά και κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ακίνητο μεγάλης αξίας επί των οδών Πατησίων, Δώρου και Σατωβριάνδου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την οικονομική ενίσχυση αρίστων απόρων φοιτητών της Φιλοσοφικής, για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών και τη δημοσίευση των βιβλίων τους.

 

Η «Βιβλιοθήκη Σοφίας Σαριπόλου» έχει δώσει στη δημοσιότητα σημαντικά επιστημονικά έργα, κυρίως διδακτορικές διατριβές, βοηθώντας έτσι αποτελεσματικά νέους επιστήμονες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους, όσο είναι ακόμη άγνωστοι και δεν έχουν πρόσβαση σε εμπορικούς εκδοτικούς οίκους, και συγχρόνως κάνοντας προσιτά στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα έργα που δύσκολα θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν διαφορετικά.

 

Η διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος αποτελείται από τον εκάστοτε Πρύτανη ή αναπληρωτή του και τέσσερις καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής, δύο Ιστορίας και Αρχαιολογίας και δύο Φιλολογίας, οι οποίοι αντικαθίστανται ανά τριετία. Χρέη γραμματέως εκτελεί ο εκάστοτε γραμματέας της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Τιμές 

Το μεγάλο αμφιθέατρο του τελευταίου ορόφου της Νομικής Σχολής Αθηνών, στην ταράτσα του ιστορικού κτηρίου της οδού Σόλωνος, είναι αφιερωμένο στους δύο διαπρεπείς νομικούς, Νικόλαο Ιωάννου Σαρίπολο και Νικόλαο Νικολάου Σαρίπολο, των οποίων τα συγγράμματα εξακολουθούν ν’ αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας και εξέτασης στις Νομικές σχολές της χώρας μας και να εμπνέουν τους νομομαθείς, θεωρούμενα ως θεμελιώδη έργα των κλάδων του δημοσίου και του συνταγματικού μας δικαίου.

 

Το Αμφιθέατρο Σαριπόλων είναι γνωστό σε όλους τους φοιτητές της Νομικής καθώς και σε πολλούς ακόμα φοιτητές άλλων Σχολών, που το έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί και χρησιμοποιήσει. Ο χώρος του συνδέθηκε με την εξέγερση των φοιτητών της Νομικής κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 1973

 

Το όνομα του πατέρα και υιού Σαριπόλου έχει δοθεί και σε κεντρικές οδούς της πόλης των Αθηνών (στην περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) και του Δήμου Καλλιθέας Αττικής καθώς επίσης και σε κεντρική πλατεία της Λεμεσού στην Κύπρο, ιδιαίτερης πατρίδας της μητέρας του Νικολάου Ιω. Σαριπόλου, Χρυσηίδας (Τσικινέττας) Πελενδρίδη.

 

 

Πηγές: 

  1. ΚΙΜΙΝΤΕΝΙΑ: Νικόλαος Ιωάννου Σαρίπολος
  2. All about Limassol Η πλατεία Σαριπόλου

Φώτο Γκάλερι

Image