Γκίνες βραβεία

Η Κύπρος σε παγκόσμια ρεκόρ

Image

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records), γνωστά από την έναρξή τους το 1955 έως το 1999 ως The Guinness Book of Records είναι ένα βιβλίο αναφοράς που δημοσιεύεται ετησίως, με τα παγκόσμια ρεκόρ των ανθρώπινων επιτευγμάτων. 

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 27 Αυγούστου του 1955. Η ιδέα για τη δημιουργία του τέθηκε για πρώτη φορά στην μπυραρία «Γκίνες» του Δουβλίνου, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Το θέμα της συζήτησης εκείνη τη βραδιά μεταξύ των θαμώνων ήταν το κυνήγι. Όταν τέθηκε το ερώτημα «ποιο είναι το πιο γρήγορο θήραμα», διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα βιβλία αναφοράς της εποχής δεν περιείχε την απάντηση.

Το θέμα ανέλαβαν να ερευνήσουν δύο δίδυμοι, ο Ρος και ο Νόρις ΜακΓουάιρτερ, διακεκριμένοι βρετανοί αθλητές και δημοσιογράφοι, που εκείνη την περίοδο δούλευαν για ένα λονδρέζικο γραφείο ερευνών. Η απάντηση, μαζί με πολλές άλλες ανάλογων ερωτημάτων, αποτέλεσαν το υλικό για το νέο βιβλίο τους. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία κι έτσι ακολούθησαν αρκετές επανεκδόσεις.

Σήμερα, το ίδιο το Βιβλίο Γκίνες κατέχει δύο μοναδικά ρεκόρ καθώς έχει καταγραφεί στις δικές του σελίδες ως το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις σ' όλο τον κόσμο, αλλά και ως το πιο πολυκλεμμένο από τις αγγλικές βιβλιοθήκες.

 

Η Κύπρος στο βιβλίο γκίνες

Η Κύπρος καταγράφει πάνω από δέκα ρεκόρ είτε καταρρίπτοντας προηγούμενα ρεκόρ άλλων χωρών, είτε δημιουργώντας δικά της έξυπνα και άκρως κυπριακά ρεκόρ με πιο πρόσφατο το βραβείο που κέρδισε ο 24χρόνος φοιτητή ιατρικής Ανδρέας Πρωτοπαπάς. Στις   11 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πρωτοπαπάς κέρδισε το ρεκόρ γκίνες wakesurf κάνοντας ζογκλερικά. Ο τίτλος του γκίνες που κατέχει είναι το «the longest duration juggling three objects while wakesurfing», ένας τίτλος ο οποίος δεν υπήρχε, αλλά από την ημέρα που ενηλικιώθηκε έψαχνε τρόπο για να μπει στο γκίνες και βλέποντας κάποια βίντεο ο ίδιος σκέφτηκε αυτό. Ο χρόνος που έπρεπε να κάνει ήταν πάνω από πέντε λεπτά και τελικά κατάφερε να παραμείνει για 19.17 λεπτά.

 

Το 2004, ο δήμος Γεροσκήπου στην Πάφο, εξασφάλισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, παρασκευάζοντας το μεγαλύτερο κυπριακό λουκούμι στον κόσμο – ζύγιζε 2 τόνους και 718 κιλά. Χρειάστηκαν 2 ημέρες συνεχούς εργασίας για να ολοκληρωθεί  η ετοιμασία του και για την Παρασκευή του χρειάστηκαν περισσότεροι από 2,5 τόνοι ζάχαρης, 350 κιλά καλαμπόκι, αλεύρι και 150 κιλά αμύγδαλα.

 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ο δήμος Πάφου κατάκτησε ακόμη μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Αυτή τη φορά όμως, όχι για το μεγαλύτερο επιδόρπιο, αλλά για το μεγαλύτερο φαγητό στον κόσμο. Ο γιγάντιος κυπριακός γύρος ζυγίστηκε από τους ειδικούς και είχε βάρος 4.022 κιλά και ύψος γύρω στα 2,30 μέτρα.

 

Ο δήμος Λάρνακας κατάφερε στις 12 Δεκεμβρίου 2010, να καταρρίψει στην πλατεία Ευρώπης στις Φινικούδες το ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο παραδοσιακό χορό. Συγκεκριμένα, 749 άτομα, ντύθηκαν με τη χαρακτηριστική στολή του χασάπικου χορού (μαύρο παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και κόκκινο ζωνάρι) και χόρεψαν για 5 συνεχόμενα λεπτά, τη “Φραγκοσυριανή”.

 

Στις 11 Απριλίου 2012 η Κύπρος μπήκε στο βιβλίο όταν η  υπεραγορά Carrefour στη Λεμεσό, παρασκεύασε τη μεγαλύτερη φλαούνα στον κόσμο, μήκους 1,24 μέτρων και πλάτους 2,45 μέτρων και βάρους 259,2 κιλά. Η φλαούνα κατασκευάστηκε από την ομάδα των αρτοποιών του Carrefour και τα έσοδα από τις πωλήσεις των τεμαχίων της φλαούνας διατέθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα σε όλες της πόλεις μαζί με το 20% των πωλήσεων από όλες τις φλαούνες που πωλήθηκαν στα καταστήματα Carrefour.

 

 

 Δυο αδέλφια από την Λεμεσό, ο Δήμος και ο Ρένος Χριστοδουλίδης, κατάφεραν να “σπάσουν” το παγκόσμιο ρεκόρ που υπήρχε σε συνεχόμενες κεφαλιές, με μπάλα ποδοσφαίρου – αντάλλαξαν μεταξύ τους την μπάλα 1.013 φορές. Το ρεκόρ σημειώθηκε στο Στάδιο Νίκος Σολομωνίδη  στις 3 Οκτωβρίου 2014 κατά τη διάρκεια της “Move Week Cyprus”.

 

Στις 7 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη “παρέλαση” αυτοκινήτων στην Κύπρο. Ειδικότερα, 742 διαφορετικοί τύποι αυτοκινήτων Toyota παρέλασαν σε απόσταση 3,8 χιλιομέτρων γύρω από το στάδιο Γ.Σ.Π. στη Λευκωσία, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μια θέση στο πολυπόθητο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ.

 

Ο Αντρέας Παπαντωνίου από την Αγία Νάπα, εξέθεσε στις 27 Αυγούστου 2015 τη μεγαλύτερη κατασκευή του στο λιμανάκι της περιοχής. Η μεταλλική κτένα που είχε κατασκευάσει, για σγουρά μαλλιά, μετρήθηκε από τους ειδικούς (είχε μήκος 6 μέτρα και 2 εκατοστά!) και έλαβε επιτυχώς το σχετικό πιστοποιητικό του οργανισμού. 

 

Στις 2 Οκτωβρίου 2016, η Λεμεσός κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Ιταλία με 173 δύτες για τον σχηματισμό της μεγαλύτερης υποβρύχιας αλυσίδας ανθρώπων. Η επιτυχής αυτή προσπάθεια πραγματοποιήθηκε από 278 εθελοντές του Συνδέσμου Δυτών “Κίμων” και του Συνδέσμου Δυτών της Cyta, με την υποστήριξη του Flyboarding Cyprus. Γύρω στις 07:30 το πρωί της μέχρις τις 10:30, οι εθελοντές δύτες είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα, κρατώντας ένα σχοινί το οποίο ήταν δεμένο στο μόλο και κάνοντας κατάδυση σε βάθος 5 μέτρων περίπου για 10 λεπτά. 

 

Οι πιο πολλές έλξεις   με δυο δάκτυλα σε ένα λεπτό είναι 25 και επιτεύχθηκαν από τον Τζαμσίντ Τουραέβ (Ουζμπεκιστάν), στη Λεμεσό,   στις 19 Μαρτίου του 2016. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε γυμναστήριο στη Λεμεσό με τον αθλητή να πραγματοποιεί 25 έλξεις με δύο δάχτυλα, μέσα σε ένα λεπτό. Να σημειώσουμε πώς για να έσπαγε το προηγούμενο ρεκόρ, χρειαζόταν μόνο δέκα. Ο Ουσμπέκος αθλητής, βρίσκεται στην Κύπρο για περισσότερα από 12 χρόνια και κατοικεί μόνιμα στη Λεμεσό με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.

 

Το “Μουσείο Πλατινί” που στεγάζεται στη Μοσφιλωτή, εξασφάλισε στις 26 Μαρτίου 2017, μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συλλογή αθλητικών και ποδοσφαιρικών εκθεμάτων που βρίσκονται στο νησί. Συγκεκριμένα, η προσωπική συλλογή του Φίλιππου Σταύρου, περιλαμβάνει 41.630 αθλητικά εκθέματα (αναμνηστικά, φωτογραφίες, μπάλες, περιοδικά, στολές, παπούτσια και διάφορα άλλα αντικείμενα), εκ των οποίων περίπου τα 34.000 αφορούν τον Γάλλο ποδοσφαιριστή και πρώην πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Ο Πλατινί έχει επισκεφτεί δύο φορές το μουσείο και υπάρχουν 182 αντικείμενα υπογεγραμμένα από αυτόν. Κεντρικό κομμάτι της συλλογής: το αυθεντικό κοστούμι που φορούσε ως πρόεδρος της UEFA, δώρο από τον ίδιο στο Μουσείο.

 

Πηγή

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image