Κούριο

Το αγόρι με την πάπια

Image

To μαρμάρινο άγαλμα ενός νεαρού αγοριού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, με τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2022 του προγράμματος Kourion Urban Space Project (KUSP). 

 

Το άγαλμα εντοπίστηκε ριγμένο μπρούμυτα κάτω από ογκόλιθους και από αυτό απουσιάζουν ο καρπός και τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, το αριστερό πόδι από το σημείο του γοφού και το δεξί πόδι από το σημείο του γονάτου. Τα μαλλιά του σχηματίζουν κυματιστούς βοστρύχους, ενώ στο πάνω μέρος της κεφαλής συγκρατούνται με λεπτή ταινία. Ο κορμός του ακολουθεί φυσιοκρατική απόδοση με ελαφρά εξόγκωση της κοιλιάς και του ομφαλού. Στο αριστερό του χέρι κρατά ένα πουλί, πιθανότατα πάπια. Το πιο διάσημο του παράλληλο βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού και ανήκει σε ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αγάλματος του 2ου αι. π.Χ.

 

Η θεματολογία αυτή φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα προσφιλής κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., και έτσι ο εντοπισμός του αγάλματος μαζί με κεραμική του 2ου αιώνα μ.Χ. στο δάπεδο υποδεικνύει ότι το κτήριο 4 ήταν σε χρήση την περίοδο εκείνη. Συγκεκριμένα, το μαρμάρινο άγαλμα του νεαρού αγοριού εντοπίστηκε στο δυτικότερο δωμάτιο του κτηρίου 4, ριγμένο μπρούμυτα πάνω στο μωσαϊκό δάπεδο.

 

Οι έρευνες αποκάλυψαν ακόμη περισσότερα εισαγόμενα μαρμαροθετήματα και θραύσματα τοιχογραφιών με ζωγραφικό διάκοσμο, που θα κοσμούσαν τους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου. Σε ένα από τα κεντρικά δωμάτια του κτηρίου 4 ο ζωγραφικός διάκοσμος φαίνεται να δημιουργεί μια κεντρική σύνθεση με φύλλα και πιθανότατα σταφύλια σε πράσινο, μπλε και κίτρινο χρώμα, η οποία πλαισιώνεται από πλατιές λωρίδες λευκού, κόκκινου και μαύρου χρώματος.

 

Επίσης, ήρθαν στο φως περισσότερα θραύσματα από το μεγάλο Αιγυπτιακό πινάκιο από μωσαϊκό γυαλί και από το γυάλινο κύπελλο με εξωτερικό «διάτρητο» πλέγμα, τα οποία εντοπίσθηκαν αρχικά κατά τα προηγούμενα έτη. Και τα δύο αυτά αντικείμενα ήταν εισηγμένα, κατασκευάζονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, σε περιορισμένες ποσότητες από εξειδικευμένα εργαστήρια και συνεπώς ήταν χωρίς αμφιβολία προϊόντα κύρους που προορίζονταν για άτομα υψηλής κοινωνικής και οικονομικής τάξης.

 

Η αρχαιολογική αποστολή του KUSP συνεργάζεται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την ανασκαφή και συντήρηση του κτηρίου 4, με τελικό στόχο να καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Η θέση του στην ακρόπολη του Κουρίου, δίπλα από την «Οικία του Σεισμού» και νότια από τα δημόσια κτήρια της πόλης, θα δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα από οικοδομήματα διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών τάξεων.