Το νησί της Αφροδίτης

Image

Ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα το 1969 με θέμα την Κύπρο, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Έλληνα ποιητή και θεατρικού συγγραφέα (1924- 2023) Αλέξη Πάρνη. Το σενάριο αναφέρεται σε ένα  αγωνιστή της ΕΟΚΑ που συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και οι συναγωνιστές του, για να εκδικηθούν, συλλαμβάνουν τον γιο μιας Αγγλίδας, φίλης του Βρετανού διοικητή του νησιού. Ο Κύπριος αγωνιστής θα κρεμαστεί από τους Άγγλους, αλλά η μάνα του (Κατίνα Παξινού) θα απαγορεύσει να κάνουν το ίδιο στον Άγγλο αιχμάλωτο.

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 298.631 εισιτήρια. Ήρθε στην 20η θέση σε 99 ταινίες. Είναι η  μοναδική ταινία της ελληνικής φιλμογραφίας στην οποία εμφανίζεται η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Κατίνα Παξινού.

 

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σκαλενάκη και εκτός από την Κατίνα Παξινού έπαιξαν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Anne Lonnberg , Σταύρος Ξενίδης , Κώστας Καστανάς , Κώστας Μεσάρης , Τάκης Ασημακόπουλος , Χριστόφορος Ζήκας , Νίτα Παγώνη , Νίκος Πασχαλίδης , Γιάννης Τότσικας , Γιώργος Καύκας , Ρίτα Παγώνη , Μιχάλης Βιολάρης (τραγούδι). Τη μουσική έγραψε ο Μίμης Πλέσσας.

 

Το 1960 το βιβλίο του Πάρνη «Το νησί της Αφροδίτης» ανέβασε το «Μάλι Τεάτρ» της Μόσχας και η παράσταση παίχτηκε σε 175 θέατρα της ΕΣΣΔ και των υπόλοιπων Λαϊκών Δημοκρατιών κάνοντας πάνω απο από 22.000 παραστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, αυτή την παράσταση «ήταν καλλιτεχνική, αλλά και πολιτική επιτυχία υπό την έννοια ότι μια υπερδύναμη, η ΕΣΣΔ φώναζε πως η Κύπρος ήταν ελληνική. ...Στα έργα μου δεν αντιμετώπισα ποτέ τους ήρωες μονοσήμαντα, από την ιδεολογία τους, αλλά ως τραγικά πρόσωπα, κι αυτό έχει τεράστια διαφορά. Τον τραγικό άνθρωπο τον σέβομαι όπου κι αν ανήκει. Ενώ είχα πάρει το Παγκόσμιο βραβείο για τον “Μπελογιάννη”, κάνω το “Νησί της Αφροδίτης” για ποιον; Για την ΕΟΚΑ, για τον Γρίβα.»

 

Η επιτυχία αυτή έδωσε στον Πάρνη τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1963 με ειδική άδεια της κυβέρνησης, και να ανεβάσει το έργο του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με σκηνοθέτη τον Αλέξη Σολομό και πρωταγωνίστρια την Κυβέλη (σύζυγο του Γεωργίου Παπανδρέου).

 

Στη σκηνή του ΘΟΚ

Το ίδιο έργο ανέβασε ο ΘΟΚ το 1995,  σαράντα χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ και η πρώτη παράσταση δόθηκε την 1η Απριλίου 1995, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας σε σκηνοθεσία Μόνικας Βασιλείου και μουσική Δώρου Γεωργιάδη.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image