Αγία Σκέπη

Image

Κλειστή Θεραπευτική Κοινότητα απεξάρτησης και απευθύνεται τόσο σε μακροχρόνιους ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών όσο και σε έφηβους χρήστες.

Η δημιουργία της Αγίας Σκέπης ξεκίνησε το 1999 με πρωτοβουλία του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου με έδρα το Φιλάνι κοντά στο χωριό Πολιτικό όπου έγιναν οι πρώτες εισδοχές. Μέχρι το 2023 η κοινότητα έχει υποδεχθεί περισσότερα πάνω από 1000 άτομα χωρίς θρησκευτικές, ιδεολογικές ή κοινωνικές διακρίσεις. Περισσότερο από το 75% εκείνων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα καταφέρνουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μακριά από τα ναρκωτικά.

 

Στην πορεία η Αγία Σκέπη έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες της προσφέροντας τα εξής προγράμματα: 

*Συμβουλευτικό Σταθμό στην Αγλαντζιά για κινητοποίηση και προετοιμασία για την κλειστή φάση θεραπείας

 

*Εσωτερική θεραπεία απεξάρτησης για άντρες και γυναίκες σε ξεχωριστές πτέρυγες στο Φιλάνι. Το πρόγραμμα γυναικών συμπεριλαμβάνει πρόγραμμα μητέρας και παιδιού. Μητέρες που είναι στο πρόγραμμα μπορούν να διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια μαζί με τα μικρά παιδιά τους.

 

*Πρόγραμμα Κοινωνικής Επανένταξης Πρόγραμμα Οικογένειας στην Αγλαντζιά το οποίο απευθύνεται τόσο σε γονείς των οποίων τα παιδιά τους βρίσκονται για θεραπεία στην κλειστή φάση όσο και σε γονεις των οποίων τα παιδιά βρίσκονται ακόμα στην χρήση και χρειάζονται στήριξη. Το πρόγραμμα οικογένειας εξυπηρετεί και συντρόφους ατόμων που είναι σε θεραπεία.

 

*Από τις αρχές του 2019, σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου η Αγία Σκέπη ξεκίνησε την λειτουργία ξεχωριστού προγράμματος ειδικά για έφηβους χρήστες.

 

Η Αγία Σκέπη είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων και ακολουθεί το γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο ψυχοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κοινοτητα τα μέλη αποκτούν δεξιότητες απαραίτητες για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών τους, για την επούλωση των τραυματικών εμπειριών και για την απόκτηση μιας νέας ταυτότητας ως υγιή και λειτουργικά μέλη της κοινωνίας. Η εργασία και η ανάπτυξη σχέσεων είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας καθώς ενισχύουν τις προοπτικές μελλοντικής απασχόλησης των θεραπευόμενων. Οι καθημερινές δραστηριότητες εκτός από τις θεραπευτικές συνεδρίες και ομάδες συμπεριλαμβάνουν βιολογική καλλιέργεια, συσκευασία, αρτοποίηση, μαγειρική, κηπουρική, και αθλητισμό.

 

Πηγή

Αγία Σκέπη- Θεραπευτική Κοινότητα

 

Φώτο Γκάλερι

Image