Κεσάν συνάντηση

Image

Συνάντηση κορυφής των ηγετών της ελληνικής στρατιωτικής χούντας και της κυβέρνησης της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου του 1967 στα θρακικά σύνορα των δυο χωρών, με πρωτοβουλία της ελληνικής χούντας που σκόπευε στην επίτευξη συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

 

Στις διήμερες συνομιλίες μετείχαν ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και εκ μέρους της χουντικής κυβέρνησης της Ελλάδας ο «πρωθυπουργός» Κ. Κόλλιας, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος και άλλοι. Οι συνομιλίες έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Κεσάν, επί τουρκικού εδάφους, και συνεχίστηκαν την επομένη στην Αλεξανδρούπολη επί ελληνικού εδάφους.

 

Οι ιθύνοντες της Ελληνικής χούντας που είχε επιβληθεί λίγους μήνες πιο πριν (21 Απριλίου του 1967), χρειάζονταν μια επιτυχία που θα τους προσέδιδε αίγλη και κύρος στο εσωτερικό και θα τους καθιέρωνε ως ικανούς ηγέτες. Προσπάθησαν έτσι να επιτύχουν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, εκλιπαρώντας στη συνάντηση αυτή τη συγκατάθεση της Τουρκίας! Δεν υπήρξε βέβαια αποτέλεσμα.

 

Βλέπε  λεπτομερέστερα στο  λήμμα Έβρου συνάντηση.