Γενί τζαμί

Image

Συνοικία του Δήμου Λευκωσίας, η οποία πήρε το όνομά της από ένα νέο τζαμί (Yeni Jami) που χτίστηκε από τα ερείπια μιας μεσαιωνικής εκκλησίας τον 14ο αιώνα, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί το 1571, αμέσως μετά την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου. 

 

Βλέπε λήμμα: Οθωμανοκρατία

 

Σήμερα ελάχιστα έχουν απομείνει είτε από τη λατινική εκκλησία είτε από το παλιό τζαμί. Το 1740 το Τζαμί καταστράφηκε από το  πασά (Menteszade Haci Ismail Agha), ο οποίος ονειρεύτηκε ότι ένας κρυμμένος θησαυρός βρισκόταν κάτω από αυτό. Οι Τούρκοι κάτοικοι παραπονέθηκαν γι' αυτό στην κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης, και ως εκ τούτου ο Πασάς διατάχθηκε να εκτελεστεί, όπως και έγινε. Το νέο Τζαμί χτίστηκε περίπου είκοσι μέτρα μακριά από το παλιό κτίριο. Κατασκευάστηκε στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα, λίγα χρόνια μετά την κατεδάφιση του παλιού.Η οροφή του τζαμιού στηρίζεται σε τρεις καμάρες. Πάνω από την τοξωτή πόρτα της εισόδου υπάρχει επιγραφή. Ο παλιός μιναρές κατεδαφίστηκε το 1979 λόγω της επικίνδυνης κατάστασής του και στη συνέχεια χτίστηκε ένας νέος μιναρές από τον Εβκάφ.

 

Η συνοικία Γενί Τζαμί μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το μισό περίπου μέρος της διοικητικής έκτασης της δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα δυτικά και βόρεια συνορεύει με τη Νεάπολη, στα ανατολικά με το Καϊμακλί, στα νότια με τη συνοικία Τακτελκαλέ, τον Άγιο Κασσιανό, τη Χρυσαλινιώτισσα και τη συνοικία Χαϊδάρ Πασά, στα νοτιοδυτικά με την Αγία Σοφία, τη συνοικία Αμπντί Τσαούς και τον Άγιο Λουκά.

Η Γενί Τζαμί απογραφόταν ξεχωριστά σε μερικές από τις απογραφές πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο. Στις απογραφές του 1931, του 1960, του 1973 και του 1976 δεν απογράφεται ξεχωριστά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Wikipedia- Yeni Jami

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image