Εθελοντισμός

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού

Image

0  Εθελοντισμός στα εθνικά θέματα έχει τεράστια παράδοση στην Κυπρο, ενώ μέσω των Φιλοπτώχων συνδέσμων εξαπλώθηκε και σε θέματα κοινωνικής προσφοράς σε θέματα φιλανθρωπίας προς τους φτωχούς, τους ασθενείς, ακόμη και τους ξένους. Η εθελοντική προσφορά ξεκίνησε κυρίως από γυναίκες της εκκλησίας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το εθελοντικό κίνημα στην πάροδο του χρόνου στελεχώθηκε με μεγάλο αριθμό ανδρών ισάξιας προσφοράς. Ήταν λογικό να προκύψει κάποια στιγμή η ανάγκη  για συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και για υπεύθυνη συνεργασία με το κράτος στη διαμόρφωση και εφαρμογή της πολιτικής του. Για το λόγο αυτό συστάθηκε το 1973, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας (ΠΣΕ), σήμερα γνωστό ως Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ).

 

Το εθελοντικό κίνημα επέλεξε να έχει πρώτο Πρόεδρο τον πρώην γενικό εισαγγελέα Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη (1973-1985) και μέλη ανθρώπους με αληθινά αισθήματα αγάπης για τον συνάνθρωπο που εκπροσωπούσαν δεκαοχτώ συνολικά συμβούλια, συνδέσμους και οργανώσεις.

 

Η πρώτη συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας, πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1973 και οι βασικοί του στόχοι:

 

  • Η επισήμανσις και προβολή κοινωνικών προβλημάτων,
  • Η εν γένει προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας με συντονισμό των δραστηριοτήτων των οργανώσεων ιδιωτικής πρωτοβουλίας,
  • Η ενεργός συμβολή του εις την διαμόρφωσιν κοινωνικής πολιτικής.

 

Στόχοι για τους οποίους εμφανίστηκε ακόμη πιο μεγάλη η ανάγκη να εξυπηρετηθούν μετά τις τραγικές μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974. Για πολλά χρόνια οι εθελοντές στήριζαν ανθρώπους μέσα στην απόλυτη δυστυχία και τον πόνο, αλλά και το ίδιο το κράτος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

 

Από τότε η εθελοντική προσφορά αναπτύχθηκε, με την δυναμική που ενέπνευσε ο θεσμός του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας, σε ποιοτικά προγράμματα και δράσεις. Με την πάροδο του χρόνου το ΠΣΕ κατάφερε να εμπνεύσει ανθρώπους και να φωτίσει στρατιές εθελοντών να προσφέρουν στα κοινά, να φροντίζουν με αγάπη τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας αλλά και να εντοπίζουν λύσεις για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων της κοινωνίας μας.

 

Το 1989 ψηφίζεται ο Περί Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας Νόμος 152/89, μέσα από τον οποίο το Συμβούλιο απέκτησε την αναγκαία υπόσταση και τις εξουσίες, για να μπορεί να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του στην κυπριακή κοινωνία.

 

Η φιλανθρωπία εξελίχθηκε σε ένα αναβαθμισμένο εθελοντικό κίνημα το οποίο λειτουργούσε με νέες προσεγγίσεις τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αφού αναπτύχθηκαν διάφορα κοινωνικά προγράμματα και δράσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

Ο εντυπωσιακός ρόλος του ΠΣΕ οδήγησε το κράτος να του προσφέρει ένα αναβαθμισμένο νομικό πλαίσιο για να καταστεί ένας πιο δυναμικός θεσμός με την ψήφιση του Περί Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Νόμου του 2006.

 

Ο εθελοντικός/μη κυβερνητικό/μη κερδοσκοπικός ή τρίτος τομέας του νησιού μας σήμερα έχει μια πολυεπίπεδη διάσταση και αξιοζήλευτη ποιοτική προσέγγιση. Το Λεύκωμα που έχει εκδώσει το ΠΣΣΕ, αποτελεί μία ιστορική στιγμή, όπου η κάθε φωτογραφία, το κάθε απόσπασμα πρακτικού και αντίγραφο εφημερίδας παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο την ιστορία ενός από τους πιο ισχυρούς θεσμούς του πολιτισμού και της κοινωνίας μας σε κάθε τομέα προσφοράς, την ευημερία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινοτική ανάπτυξη.

 

Η ΠΣΣΕ το 2024 αριθμούσε 417 οργανώσεις -μέλη με 2085 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων. Πρόεδρος του ΠΣΣΕ διετέλεσαν η Λυγία Φυσεντζίδου από τη Λάρνακα, ο θεολόγος Σταύρος Ολύμπιος από τη Λεμεσό και μετά το 2018 ο Ηλίας Δημητρίου.

 

 

Πηγή:

  1. Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού

Φώτο Γκάλερι

Image