Λεμεσός πόλη

Ανάπτυξη

Image

Η πόλη της Λεμεσού αναπτύχθηκε σημαντικά μόλις τα τελευταία εκατόν είκοσι χρόνια. Η αρχική της θέση ήταν, όπως πιστεύεται, στην εκβολή του ποταμού Γαρύλλη, δηλαδή στην περιοχή του παλαιού λιμανιού. Το 1927 ο οικισμός εκτεινόταν μεταξύ της οδού Γλάδστωνος, της θάλασσας και της οδού Πάφου, δυτικά του ποταμού Γαρύλλη. Μέχρι το 1939 η ανάπτυξη ήταν αργή, στη συνέχεια όμως η πόλη εξαπλώθηκε κατά μήκος των ακτινωτών δρόμων προς τα προάστια μέχρι την παρακαμπτήριο οδό, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Μέχρι το 1960 η ανάπτυξη συνεχίστηκε πέραν της παρακαμπτηρίου οδού προς τη Μέσα Γειτονιά και την Αγία Φύλα.

 

Μετά την ανεξαρτησία (1960) η ανάπτυξη της πόλης ήταν ραγδαία και είχε κατεύθυνση προς τα βόρεια. Μικρή ανάπτυξη σημειώθηκε επίσης στα βορειοανατολικά, κοντά στη θάλασσα και στον ποταμό της Γερμασόγειας.

 

Η μετακίνηση μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων προς την πόλη, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξή της. Με την απώλεια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου η τουριστική ανάπτυξη της Λεμεσού επιταχύνεται και η πόλη αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, ιδίως κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Λεμεσού - Λευκωσίας, κοντά στη θάλασσα.

 

Η δομή της πόλης έχει σήμερα τη μορφή ενός ακτινωτού συστήματος δρόμων που συνδέει το κέντρο της με τα περίχωρα και άλλες κοινότητες της Κύπρου. Στο κέντρο της πόλης και κατά μήκος των ακτινωτών δρόμων είναι συγκεντρωμένες διάφορες εμπορικές δραστηριότητες. Η βιομηχανία ήταν αρχικά εγκατεστημένη στη μεικτή βιομηχανική ζώνη κοντά στο λιμάνι, σταδιακά όμως μετακινήθηκε σε βιομηχανικές ζώνες που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό.

 

Η ανάπτυξη παρουσιάζεται διάσπαρτη με πολλά κενά οικόπεδα και ανάμειξη διαφόρων δραστηριοτήτων και χρήσεων όπως κατοικίες καί οχληρές βιομηχανίες. Παρουσιάζεται επίσης ανάμειξη διαφόρων ειδών οικοδομών (μονοκατοικίες και ογκώδεις πολυκατοικίες).

 

Στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού απαντώνται το συνεχές σύστημα δομήσεως ενώ στις άλλες περιοχές της πόλης απαντάται το ελεύθερο σύστημα. Οι πολυκατοικίες και άλλα ψηλά κτίρια εμφανίζονται στην πόλη μετά την ανεξαρτησία και ιδιαίτερα μετά το 1974. Στο κέντρο της πόλης και στην τουριστική παραλιακή περιοχή παρατηρείται συμφόρηση της κυκλοφορίας.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image