Αρκολουβκιά

Image

Λέγεται και δροσερκά, βρωμολουβκιά και αρκοφασούλιν. Ανάγυρις η δύσοσμος, κοινώς αναγύρι. Επιστ. όνομα: Anagyris foetida. Αγγλικά: Bean trifoil. Οικογένεια: Ελλοβοκάρπων.

 

Αυτοφυόμενο στην Κύπρο αγριολούλουδο των πεδινών και ημιορεινών περιοχών. Τα λουλούδια του δεν είναι ιδιαίτερα ωραία. Είναι φυτό τοξικό και φαρμακευτικό. Τα φύλλα του έχουν μια όχι ευχάριστη μυρωδιά, γι' αυτό και η ονομασία του βρωμολουβκιά.

 

Ο θάμνος είναι φυλλοβόλος, φθάνει σε ύψος έως και τα 3 μέτρα. Τα φύλλα είναι άφθονα, έντονου πράσινου χρώματος, και τα άνθη του κίτρινα. Ανθίζει μεταξύ Ιανουάριου και Απριλίου. Οι καρποί του είναι κιτρινοκόκκινα σπέρματα μέσα σε δίθυρο μακρόστενο περικάρπιο, παρόμοιο αλλά μικρότερο της καλλιεργούμενης λουβιάς και του φασολιού. Άνκαι ευδοκιμεί από τις χαμηλότερες πεδιάδες μέχρι και τα ορεινά (υψόμετρο έως και τα 1.200 μέτρα), ωστόσο δεν είναι φυτό πολύ διαδεδομένο στην Κύπρο. Απαντάται σε περιοχές των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού και σπανιότερα στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία αναγυρίς ή και ανάγυρος.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια