Εκπαιδευτικός- Συνδικαλιστής. Ο Γεώργιος Α. Σκαλιάς γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 6 Ιουλίου 1957. Κατάγεται από τον Άγιο Επίκτητο, χωριό της Επαρχίας Κερύνειας. Γονείς του ήταν ο Αντώνης Γεωργίου Σκαλιάς και η Ειρήνη Κωσταντή Θεοδόση. Σε ηλικία 4 χρονών (1961) έμεινε ορφανός από πατέρα.
Το 1974 μετά την Τουρκική Εισβολή η οικογένειά του εκτοπίστηκε και κατέφυγε με τη μητέρα και τον αδελφό του στη Λάρνακα, όπου και εγκαταστάθηκαν. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Φλώρα Λουκά – Σκαλιά από τη Δερύνεια.
» Βλέπε βίντεο: Σκαλιάς -Ταλιαδώρος - Συζήτηση για θέματα Παιδείας
Ολοκλήρωσε το τελευταίο έτος των γυμνασιακών του σπουδών στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας (1974-1975). Κατατάχτηκε τον Ιούλιο του 1975 στην Εθνική Φρουρά, όπου επελέγη να υπηρετήσει ως καταδρομέας. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας). Περάτωσε τις σπουδές του με επιτυχία το 1981.
Το 1983 διορίστηκε, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως φιλόλογος, με το νόμο περί δυσπροσίτων και παραμεθορίων περιοχών στον Άγιο Κήρυκο της ακριτικής Ικαρίας. Το 1990 μετατέθηκε στη Χαλκίδα.
ΟΕΛΜΕΚ
Το 1994, το Σεπτέμβριο, διορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φιλόλογος, οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Κύπρο. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Διετέλεσε πρόεδρος της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ κατά την περίοδο 25 Ιανουαρίου 2007 έως τις 28 Μάιου 2008.
Αφυπηρέτησε πρόωρα από τη θέση του Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου, το τέλος Αυγούστου του 2014.
ΔΗΣΥ
Διετέλεσε μέλος του ΔΗΚΟ και της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης καθηγητών ΔΗΚΙ. Από το 2016 είναι μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.). Διορίστηκε αμισθί ως Σύμβουλος Παιδείας των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Νίκου Χριστοδουλίδη (2018-2025), καθώς και των Υπουργών Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη και Πρόδρομου Προδρόμου.
ΙΚΥΚ
Διορίστηκε, επίσης, ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Ι.Κ.Υ.Κ.). Στη συνέχεια διορίστηκε ως Πρόεδρος του Δ.Σ. Ι.Κ.Υ.Κ. (Δεκέμβριος 2018 – Μάρτιος 2025). Τον Μάρτιο του 2025 υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του από τη θέση του Συμβούλου Παιδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. Ι.Κ.Υ.Κ..
Κατόπιν απόφασης της κ. Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.), διορίστηκε ως Επίτροπος Παραγωγής Πολιτικής για την ομάδα Σχολικής Εκπαίδευσης (2 Απριλίου 2025).
Συγγραφικό έργο
Έχει συγγραφικό έργο και αρκετές δημοσιεύσεις στον εγχώριο ημερήσιο τύπο, που αφορούν εκπαιδευτικά και πολιτικά θέματα.
Σε ό,τι αφορά στο συγγραφικό του έργο έχει αποδελτιώσει τα πενήντα πρώτα τεύχη (1-50) του Κυπριακού Περιοδικού Λογοτεχνίας και κριτικής Ακτή, μια αποδελτίωση 7.500 σελίδων σε ένα έργο που έχει εκδώσει και φέρει τον τίτλο: «ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ Ακτής ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ» (Λάρνακα 2003), το οποίο αποτελείται από 366 σελίδες.
Πηγές: