Κυριακίδης Κ Γεώργιος

Έκανε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο

Image

Διαπρεπής Κύπριος χειρούργος, ο πρώτος που διενήργησε μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο. Γεννήθηκε το 1943 στη Λευκωσία. Φοίτησε για δυο χρόνια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και ακολούθως μετεγράφη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αποφοίτησε το 1962 από το Γυμνάσιο Κύκκου και πήρε υποτροφία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, για ιατρικές σπουδές στο Ισραήλ. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή «Χατάσσα» του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ, από το 1962 μέχρι το 1968. Το 1969 έκαμε ένα χρόνο εξάσκηση στο νοσοκομείο «Ράμπαμ» της Χάιφας και το 1970 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

 

Τον ίδιο χρόνο πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας ειδικεύθηκε στη χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις. Κατά τη διάρκεια της ειδικεύσεώς του, ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και έκαμε πολλές πειραματικές μελέτες για τη μεταμόσχευση παγκρέατος, για θεραπεία του διαβήτη. Το 1977 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1978 τελείωσε την ειδικότητά του στις μεταμοσχεύσεις και διορίσθηκε υφηγητής της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Προήχθη σε επίκουρο καθηγητή το 1981 και σε τακτικό καθηγητή το 1985.

 

Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις ο Γεώργιος Κυριακίδης ασχολήθηκε με γενική χειρουργική και αγγειοχειρουργική. Έγινε μέλος πολλών ιατρικών εταιρειών, όπως της Society of University Surgeons, του American College of Surgeons, της American Society of Transplant Surgeons, της Transplantation Society, του Association for Academic Surgery κ.α. Είναι διπλωματούχος του American Board of Surgery και αδειούχος χειρούργος σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής.  Έχει συγγράψει περισσότερα από ογδόντα ιατρικά συγγράμματα, οι δε μελέτες του στη μεταμόσχευση παγκρέατος, του κέρδισαν διεθνή αναγνώριση.

 

Παρασκευαϊδειο

Από το 1978 προωθούσε την ίδρυση μονάδας μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο και τελικά, με χρηματοδότηση από τον Κύπριο επιχειρηματία Γεώργιο Παρασκευαΐδη, ιδρύθηκε το   Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο Κύπρου το 1986. Ο Γ. Κυριακίδης μετακλήθηκε από την Αμερική και ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου τον Ιούνιο του 1986.

 

Την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο την έκαμε στις 30 Οκτωβρίου 1986. Δέκτης ήταν η Κατερίνα Παύλου, 22 χρόνων, και δότης η μητέρα της Δέσποινα. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής και απετέλεσε σταθμό στην ιστορία της κυπριακής ιατρικής.

 

Από την ίδρυση του Παρασκευαΐδειου Κέντρου, το 1986, μέχρι το 2008 πραγματοποιήθηκαν 823 μεταμοσχεύσεις νεφρών, εκ των οποίων οι 280 ήταν από πτωματικούς δότες και οι υπόλοιπες 543 ήταν από δότες εν ζωή. Η Κύπρος είναι η πρώτη — κατ΄ αναλογίαν πληθυσμού — χώρα σε μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, αφού έχει κάνει μεταμοσχεύσεις με ποσοστό 77,1%, ενώ η αμέσως επόμενη χώρα που είναι η Νορβηγία, έχει ποσοστό 55%.

 

Ο Γεώργιος Κυριακίδης έφυγε από τη ζωή στις 2σε ηλικία 74 χρονών.  

Ο εκλιπών, δήλωσε ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ήταν «ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας ξεχωριστός επιστήμονας».

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image