Αροδάφνη

Image

Λέγεται και αοράφνη ή αοράφνα ή πικροδάφνη. Νήριον, κοινώς ροδοδάφνη. Επιστ. όνομα: Nerium oleander. Αγγλικά: Oleander. Οικογένεια: Αποκυνιδών.

 

Είναι αυτοφυές στην Κύπρο αειθαλές φυτό, κοσμητικό και φαρμακευτικό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά και περιέχουν αλκαλοειδή σε γαλακτώδη χυμό. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για παρασκευή καρδιοτονωτικών. Τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού προκαλούν δηλητηρίαση όταν φαγωθούν, με σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και θάνατο.

 

Ωστόσο η αροδάφνη είναι ένας από τους ωραιότερους θάμνους που υπάρχουν στην Κύπρο. Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες και πεδινές καθώς και σε λοφώδεις περιοχές αλλά όχι σε μεγάλα υψόμετρα γιατί είναι ευπαθής στο κρύο. Απαντάται κυρίως σε κοίτες ή όχθες ποταμών. Το ύψος του θάμνου αυτού φθάνει τα 5 μέτρα. Έχει πλούσιο κι ωραίο φύλλωμα με φύλλα μεγάλα και λογχοειδή βαθυπράσινου χρώματος, και πολλούς βλαστούς στις κορφές των οποίων παρουσιάζονται κατά ομάδες τα άνθη. Όταν ανθίζει η αροδάφνη είναι εντυπωσιακή γιατί τα λουλούδια της δεν είναι μόνο άφθονα αλλά έχουν κι ωραιότατο ροζ-κόκκινο χρώμα. Σπανιότερα απαντώνται και αροδάφνες με λευκά άνθη.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image