Λιμνάτης ποταμός

Image

Ποταμός μήκους 28 περίπου χιλιομέτρων στην επαρχία Λεμεσού. Ο Λιμνάτης μαζί με τον Κρυό και τον Κούρη αποτελούν τους τρεις κύριους παραπόταμους του ποταμού Κούρη, ο οποίος χύνεται στον κόλπο της Επισκοπής.

 

Ο Λιμνάτης πηγάζει από τα βουνά του Τροόδους στα βόρεια των χωριών Κυπερούντα (υψόμετρο 1.460 μέτρων) και Χανδριά (κορφή Αδελφοί ύψους 1.612 μέτρων). Περί το 1 χμ. βορειοδυτικά του χωριού Άλασσα (παλαιά θέση) οι παραπόταμοι Κρυός και Κούρης ενώνονται σε μια κοίτη ροής η οποία νοτιότερα (περί τα 500 μέτρα νότια της Άλασσας) ενώνεται με τον Λιμνάτη και συνεχίζουν σαν μια ροή μέχρι τον κόλπο της Επισκοπής. Στην περιοχή όπου ενώνονται οι τρεις παραπόταμοι βρίσκεται, στο πλαίσιο του αρδευτικού σχεδίου Νότιου Αγωγού, το μεγάλο φράγμα του Κούρη. Το φράγμα αυτό, χωρητικότητας 115 εκ. μ³, είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Η κατασκευή του φράγματος του Κούρη, στη συμβολή των ποταμών Λιμνάτη, Κρυού και Κούρη, συμπληρώθηκε το καλοκαίρι του 1988.

 

Από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, ο Λιμνάτης ρέει πάνω στα πυριγενή πετρώματα (διαβάσες, πλαγιογρανίτες, γάββρους και λάβες), στις αποθέσεις του σχηματισμού Λευκάρων (κρητίδες, μάργες και κερατόλιθοι) και στις αποθέσεις του σχηματισμού Πάχνας (εναλλασσόμενες στρώσεις κιμωλιών, μαργών και ψαμμιτών). Εξάλλου τα είδη των εδαφών που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα της διαδρομής είναι τα πυριτιούχα, τα φαιοχώματα, τα ασβεστούχα και τα προσχωσιγενή.

 

Η βροχόπτωση που δέχεται ο Λιμνάτης φθάνει τα 800 χιλιοστόμετρα κοντά στις πηγές του, μειώνεται στα 620 χιλιοστόμετρα κοντά στο χωριό Καπηλειόν, και στα 520 χιλιοστόμετρα κοντά στο φράγμα του Κούρη.

 

Η χρήση γης κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού ποικίλλει από κωνοφόρα δέντρα και άγρια χαμηλή βλάστηση μέχρι φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, χαρουπιές και σιτηρά.

 

Οι κυριότεροι οικισμοί που βρίσκονται κοντά στη διαδρομή του ποταμού είναι η Κυπερούντα, τα Χανδριά, τα Αγρίδια, οι Δύμες, η Ποταμίτισσα, το Πελένδρι, ο Κάτω Μύλος, ο Αγρός, το Καπηλειόν, η Κορφή και ο Λιμνάτης.

 

Ο ποταμός Λιμνάτης τροφοδοτείται σ' όλο του το μήκος από πολυάριθμα ρυάκια δενδροειδούς συνήθως μορφής. Πάνω σε παραπόταμο του Λιμνάτη κατασκευάστηκε το 1964 το χωμάτινο φράγμα του Αγρού, χωρητικότητας 99.000 μ³, του οποίου σκοπός είναι η άρδευση έκτασης γης 40 εκταρίων που καλλιεργείται με φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα.

Φώτο Γκάλερι

Image