Λίμνες

Image

Λίμνη είναι λεκάνη της επιφάνειας της γης στην οποία υπάρχει διαρκώς νερό. Τα νερά της λίμνης προέρχονται κυρίως από τη βροχόπτωση, τους ποταμούς, τα ρυάκια και από το λιώσιμο του χιονιού. Συνήθως το νερό που δέχεται η λίμνη είναι περισσότερο από εκείνο που χάνει εξαιτίας της εξάτμισης και κανονικά υπάρχει κάποια διέξοδος του νερού. Στις ξηρικές ωστόσο περιοχές με λίγη βροχόπτωση και μεγάλη εξάτμιση, λόγω της ψηλής θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, οι λίμνες αποξηραίνονται. Τα άλατα μαζεύονται και οι λίμνες χαρακτηρίζονται από σημαντική αλμυρότητα.

 

Η Κύπρος, λόγω του ξηροθερμικού της κλίματος, δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλες λίμνες. Οι κυριότερες λίμνες της Κύπρου είναι η αλυκή της Λεμεσού και η αλυκή της Λάρνακας, οι οποίες διατηρούν νερό στη λεκάνη τους μόνο τους χειμερινούς μήνες. Οι λίμνες βρίσκονται μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παρουσία νερού στις λεκάνες των λιμνών τον χειμώνα οφείλεται στη διείσδυση θαλάσσιου νερού μέσω των υδροπερατών στρωμάτων που βρίσκονται μεταξύ αυτών και της θάλασσας. Μικρότερες ποσότητες νερού προέρχονται από τη βροχή. Τα καλοκαίρια, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, το νερό των λιμνών εξατμίζεται και οι λίμνες αποξηραίνονται, στη δε επιφάνειά τους σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα άλατος.

 

Η αλυκή της Λεμεσού είναι η μεγαλύτερη από τις δυο κύριες λίμνες της Κύπρου. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, στην περιοχή της μεγάλης βρετανικής στρατιωτικής βάσης Ακρωτηρίου - Επισκοπής, και καταλαμβάνει έκταση 10,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου.

 

Η αλυκή της Λάρνακας βρίσκεται στα νότια της πόλης της Λάρνακας και καταλαμβάνει έκταση 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου.

 

Εκτός από τις δυο αυτές βασικές λίμνες της Κύπρου, σ' όλους σχεδόν τους τοπογραφικούς χάρτες σημειωνόταν μέχρι πρόσφατα και μια τρίτη λίμνη, εκείνη του Παραλιμνίου, η οποία έχει αρχίσει πρόσφατα να οικοπεδοποιείται. Η λίμνη του Παραλιμνίου βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου, στα δυτικά του ομώνυμου οικισμού και καταλαμβάνει έκταση 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Πρόκειται για μια συλλεκτήρια λεκάνη με περιορισμένη διέξοδο του εισερχόμενου νερού, στην οποία συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής και των μικρών ρυακιών του χειμώνα. Τον Φεβρουάριο του 1988, ύστερα από πρωτοφανή χαλαζόπτωση και καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στην περιοχή Παραλιμνίου, η λίμνη ξεχείλισε και κατέκλυσε σπίτια και υποστατικά κοντά σ' αυτήν τα οποία εκκενώθηκαν. Υπολογίζεται ότι στη λίμνη συγκεντρώθηκαν γύρω στα 3.500.000 μ³ νερού.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις πιο πάνω τρεις λίμνες βλέπε λήμματα: Λάρνακας αλυκή, Λεμεσού αλυκή και Παραλιμνίου λίμνη.