Μηνά Κατερίνα

Image

Σοπράνο κυπριακής καταγωγής, που σταδιοδρομεί στο εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1975 στη Λεμεσό αλλά μεγάλωσε στη Λευκωσία. Η μητέρα της είναι Κυπρία και ο πατέρας της Ελλαδίτης μικρασιατικής καταγωγής.

 

Αρχικά πιανίστα και καθηγήτρια μουσικής, η Κατερίνα Μηνά πήρε BA Mus (Hons) Degree και PGDip (Opera) από το Guildhall School of Music & Drama. Βραβεύθηκε σε δυο παγκόσμιους διαγωνισμούς τραγουδιού: 1ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τραγουδιού Εκκλησιαστικής Μουσικής στη Ρώμη και 7ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τραγουδιού Julian Gayarre στην Ισπανία. Το 2008 έλαβε το βραβείο «Τραγουδίστριας της Χρονιάς» στα ετήσια βραβεία «Γυναίκες της Χρονιάς» του περιοδικού Madame Figaro.

 

Η Κατερίνα Μηνά ζει από το 1993 στο Λονδίνο όπου συνέχισε τις σπουδές της με τη σοπράνο Lillian Watson, το μαέστρο Peter Robinson και τον δάσκαλο όπερας και μαέστρο Anthony Legge. Έδωσε πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο και Ελλάδα, και έχει ηχογραφήσει μουσική για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ. Φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, St. John’s Smith Square, Hackney Empire, Buxton Opera House, Sheldonian Theatre, De Montfort Hall, Leighton House Museum, Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, Juhlasali του Δημοτικού Μεγάρου Ελσίνκι, Les Invalides στο Παρίσι, Αίθουσα Athenaeum Αθηνών, Ίδρυμα Θεοχαράκη  και στα μεγάλα θέατρα της Κύπρου. Η Κατερίνα αντιπροσώπευσε την Κύπρο στους επίσημους εορτασμούς για την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωζώνη, ερμηνεύοντας τα έργα του Χ. Πίττα Ελένη και Ρίμες Αγάπης με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

 

Το 2005 η Κατερίνα Μηνά εκπροσώπησε την Κύπρο σε μουσικές εκδηλώσεις που έγιναν στη γερμανική πόλη Ingostadt, για τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το έργο του Joseph Haydn ScenadieBenedice. Το 2008 επελέγη να αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στο Διαγωνισμό 2οι Διεθνείς Δελφικοί Αγώνες στο Saratov της Ρωσίας. 

 

Έλαβε επίσης μέρος στα Φεστιβάλ Μουσικής Γύρω από το Πιάνο (Αθήνα), Roman River Festival (Essex), 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Τέχνης Νέων της EKON (Λονδίνο) και επιλέγηκε για συμμετοχή σε Masterclass με τον τενόρο μαέστρο José Cura που οργανώθηκε από τη Βρετανική Όπερα Νέων.