Μεσιαίν Ζερόμ Ισαάκ Jerome Isaak Mèchain

Πρόξενος της Γαλλίας στη Λάρνακα κατά τις τραγικές ημέρες του 1821 και κατά τα δύσκολα, για τους   Έλληνες Κυπρίους, χρόνια που ακολούθησαν. Σ' αντίθεση προς διάφορους άλλους διπλωμάτες, που χρησιμοποίησαν τα αξιώματά τους και τις υπηρεσίες που μπορούσαν να προσφέρουν για να πλουτίσουν εις βάρος του σκληρά δοκιμαζόμενου τότε Ελληνισμού της Κύπρου, ο πρόξενος Μεσιαίν εργάστηκε ανιδιοτελώς υπέρ αυτών, προσφέροντας σημαντική βοήθεια.

 

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων τουρκικών σφαγών τον Ιούλιο του 1821, ο πρόξενος Μεσιαίν κατόρθωσε να βοηθήσει με διάφορους τρόπους και να σώσει από τον θάνατο ή τον εξανδραποδισμό εκατοντάδες Έλληνες Κυπρίους. Πολλοί απ' αυτούς είχαν βρει άσυλο στο γαλλικό προξενείο της Λάρνακας, απ' όπου αρκετοί μπόρεσαν αργότερα να διαφύγουν εκτός Κύπρου.

 

Σημαντικός για τις κυπριακές εξελίξεις ήταν ο ρόλος του Μεσιαίν και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, οπότε εξακολούθησε να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες Κυπρίους. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, οι Τούρκοι απείλησαν σοβαρά τον ίδιο αφού πολιόρκησαν το προξενείο του με ισχυρή στρατιωτική δύναμη και με κανόνια, χωρίς όμως τελικά να τολμήσουν επίθεση.

 

Την ανάμειξή του στις κυπριακές εξελίξεις γνωρίζουμε κυρίως από την αλληλογραφία του. Εξάλλου οι επιστολές και εκθέσεις του προς τους διπλωματικούς προϊσταμένους του στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και προς άλλους Γάλλους αξιωματούχους, αποτελούν σήμερα ιδιαίτερα σημαντική πηγή πληροφοριών για τα γεγονότα στην Κύπρο κατά τη δεκαετία του 1820.

 

Μεγάλο μέρος της πολύτιμης αυτής αλληλογραφίας του έχει δημοσιευθεί στα Κυπριακά Χρονικά, ιδίως στο τεύχος VII, όπου και παραπέμπουμε.