Μοντφόρτ Montfort οικογένεια

Image

Μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου. Άκμασε στο νησί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Γνωστά μέλη της είναι τα ακόλουθα:

 

1. Εχίβη ντε Μοντφόρτ: Με γράμμα του ημερομηνίας 30 Αυγούστου 1338, ο πάπας Βενέδικτος XII ζητούσε από τον βασιλιά της Κύπρου Ούγο Δ' (1324-1359) να βρει ένα καλό σύζυγο για την Εχίβη ντε Μοντφόρτ. Ο Κύπριος βασιλιάς πρότεινε ως γαμπρό τον δευτερότοκο γιο του Πέτρο, αν και αυτός ήταν τότε πολύ νεαρός (γεννήθηκε το 1329 και ήταν συνεπώς, μόλις 10 ετών). Στις 3.9.1339 ο πάπας απάντησε, υποδεικνύοντας ότι η Εχίβη ντε Μοντφόρτ ήταν ήδη αρκετά μεγάλη ενώ ο Πέτρος πολύ μικρός. Αργότερα όμως ο πάπας έδωσε τη συγκατάθεσή του και ο γάμος έγινε το 1342, όταν δηλαδή ο Πέτρος ήταν 13 ετών.

 

Η Εχίβη ντε Μοντφόρτ πέθανε πριν ο σύζυγός της ανέλθει στον θρόνο της Κύπρου ως Πέτρος Α' (1359-1369), γι’ αυτό και δεν έγινε βασίλισσα της Κύπρου. Ο Πέτρος νυμφεύθηκε για δεύτερη φορά, τη δυναμική Ισπανίδα Ελεονώρα*.

 

2. Ιωάννης ντε Μοντφόρτ: Πρωτότοκος γιος του Φιλίππου ντε Μοντφόρτ, λόρδου της Τύρου, και διάδοχός του. Ο Ιωάννης ντε Μοντφόρτ νυμφεύθηκε τη Μαργαρίτα Λουζινιανή, αδελφή του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Γ' (1267-1284). Η Μαργαρίτα αυτή αναφέρεται στα χρονικά ότι ήταν «η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου» κατά την εποχή της, όμως αργότερα έγινε πάρα πολύ χοντρή. Πέθανε στις 30.1.1308.

 

Ο Ιωάννης ντε Μοντφόρτ υποστήριξε στρατιωτικά τον Κύπριο βασιλιά Ούγο Γ' σε πολεμικές επιχειρήσεις του στη Συρία το 1279. Ο Ιωάννης ντε Μοντφόρτ πέθανε το 1283.

 

3. Ιωάννης ντε Μοντφόρτ: Μέλος της οικογένειας ντε Μοντφόρτ που πέθανε περί το 1248 κι ετάφη στην Κύπρο, όπου και αγιοποιήθηκε και τιμήθηκε ιδιαίτερα. Βλέπε γι’ αυτόν χωριστό λήμμα Ιωάννης άγιος ντε Μοντφόρτ.

 

4. Ρουπέν ντε Μοντφόρτ: Ήταν συγγενής με την οικογένεια των Ιβελίνων*, αφού η μητέρα του ήταν η Εχίβη ντ' Ιμπελέν που παντρεύτηκε τον Χάμφρεϋ Α' ντε Μοντφόρτ. Ο Ρουπέν ντε Μοντφόρτ έζησε κατά την εποχή του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β' (1285-1324), του οποίου ήταν υποστηρικτής. Όταν ο Ερρίκος εκθρονίστηκε από τον αδελφό του Αμωρύ το 1306, ο Ρουπέν ντε Μοντφόρτ συνέπλευσε αρχικά με τους πραξικοπηματίες υποστηρικτές του Αμωρύ. Αργότερα όμως ήλθε σε σύγκρουση με τον Αμωρύ και υποστήριξε ξανά τον έκπτωτο βασιλιά Ερρίκο. Έφυγε τότε από την Κύπρο, για να ξαναγυρίσει αργότερα μαζί με άλλους υποστηρικτές του Ερρίκου και να εργαστεί για την παλινόρθωσή του. Μετά την ανάκτηση του θρόνου από τον Ερρίκο, το 1310, ο Ρουπέν ντε Μοντφόρτ υπηρέτησε πιστά τον θρόνο της Κύπρου. Υπηρέτησε και υπό τον βασιλιά Ούγο Δ' (1324-1359), ο οποίος του ανέθεσε τη σοβαρή αποστολή να τον εκπροσωπήσει ενώπιον του πάπα στη Ρώμη, σε εκδίκαση διαφορών μεταξύ του βασιλείου της Κύπρου και της Γένουας. Μάλιστα η σύζυγος του Ρουπέν ντε Μοντφόρτ, η Μαίρη ντ' Ιμπελέν (θεία της τότε βασίλισσας της Κύπρου Αλίκης*) είχε προσφερθεί να κτίσει μια εκκλησία κοντά στη Λευκωσία για τον θαυματουργό σταυρό της Τόχνης που είχε τότε ανευρεθεί, προκειμένου να έχει ασφαλές ταξίδι ο σύζυγός της στη Ρώμη.

 

5. Φίλιππος ντε Μοντφόρτ: Λόρδος της Τύρου και Toron, πατέρας του Ιωάννη ντε Μοντφόρτ (αριθμός 2 πιο πάνω). Είχε συγγένεια με την οικογένεια των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου γιατί ο γιος του Ιωάννης ντε Μοντφόρτ, είχε νυμφευθεί τη Μαργαρίτα της Αντιόχειας, αδελφή του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Γ' και θεία του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β'. Ο Φίλιππος ντε Μοντφόρτ είχε καλές σχέσεις και συμμαχία με την οικογένεια των Ιβελίνων στη Συρία και στην Κύπρο. Στην Τύρο και στην περιοχή της, συνεργάστηκε επανειλημμένα με δυνάμεις του βασιλείου της Κύπρου προς αντιμετώπιση των μη χριστιανικών δυνάμεων.

Φώτο Γκάλερι

Image