Μουζάλα Έλενα

Image

Κυπριακής καταγωγής, από την πλευρά του πατέρα της (η μητέρα της είναι από την Αθήνα), πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός, με διεθνή σταδιοδρομία. Γεννήθηκε στις 16 Μαίου 1953 στο Ζαΐρ (Αφρική). Άρχισε να μαθαίνει πιάνο από πολύ μικρή και την πρώτη της εμφάνιση έκαμε σε ηλικία μόλις 5 χρόνων μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ του Βελγίου. Στα 7 της χρόνια διακρίθηκε σε διαγωνισμό πιάνου στο Βερολίνο. Το 1964 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου η Έλενα  Μουζάλα φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο. Αποφοίτησε με άριστα το 1971 και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο Παρίσι. Φοίτησε στο Conservatoire National Superieur de Musique μέχρι το 1976 που ολοκλήρωσε τις σπουδές της, πάλι με άριστα. Έχει κερδίσει το 2ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Τζιαν Μπατίστα Βιότι» στο Βερτσέλλι της Ιταλίας, καθώς και τιμητικό δίπλωμα στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη.

 

Η Έλενα Μουζάλα έδωσε πολλά ρεσιτάλ και πήρε μέρος σε σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία, Πολωνία, Σουηδία, Σιγκαπούρη κ.λπ.

 

 

» Ελενα Μουζάλα: Ελληνική Μουσική για πιάνο

 

Έχει ηχογραφήσει αρκετά προγράμματα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε πολλές χώρες, καθώς και δίσκους. Έζησε 25 χρόνια στο Παρίσι μετά στην Αθήνα και σήμερα διαμένει στον Αγιο Δομέτιο στη Λευκωσία.  Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες του εξωτερικού. Έχει επίσης ηχογραφήσει σε CD έργα του Χάυντν (με το «Opus Trio», που συγκρότησε το 1992 με Γάλλους μουσικούς). Τον Μάρτιο του 1997 δίδαξε σε Σεμινάριο πιάνου στο πλαίσιο του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και τον Απρίλιο του ίδιου έτους έδωσε σειρά Σεμιναρίων για την πιανιστική τεχνική και την έκφραση. Κατόπιν, εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Ωδείου ως καθηγήτρια παιδαγωγικών πιάνου και ανάγνωσης «εκ πρώτης όψεως» («prima-vista»), ενώ είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου. Παράλληλα, το 1997 ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης».Από το 2004 διδάσκει πιάνο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Εχει ηχογραφήσει πολλούς δισκους διεθνώς και με τον Μίκη Θεοδωράκη

 

Οι 8 χοροί. Πιάνο: Έλενα Μουζάλα

Από τον ελληνικό δίσκο με έργα Κωνσταντινίδη, Θεοδωράκη, Αντωνίου,Χατζιδάκη

 

Τον Μάιο του 2008 η διακεκριμένη Κυπρία σολίστ πιάνου τιμήθηκε, μαζί με άλλες οκτώ Ευρωπαίες γυναίκες, με το «Βραβείο Επιτυχημένης Γυναίκας» στο πλαίσιο της καθιερωμένης βράβευσης από την οργάνωση «France-Euro-Mediteranee» («Γαλλία-Ευρώπη-Μεσόγειος»). Η βραβευθείσα επελέγη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητάς της. Σε μεγάλη έρευνα του Sky και του BBC Μεγάλοι Έλληνες συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού διαχρονικά.

 

Το 2019, εξελέγη στα πρώτα 12 Ιδρυτικά Μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Πολιτική

Η Έλενα Μουζάλα είναι μια καλιτέχνιδα που δεν αποστρέφεται την πολιτική.

 

Το 2014 κατήλθε ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα. (Βλέπε Βίντεο)

 

Κατήλθε επίσης ως αριστίνδην υποψήφια για την επαρχία Λευκωσίας με το Δημοκρατικό Συναγερμό στις βουλευτικές εκλογές του 2021. 

 

Στις 23 Ιουλίου 2021 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως πρόεδρος του συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.