Τιγγιρίδου Άννα

Η πρώτη γυναίκα οδοντίατρος στην Κύπρο

Image

Η Άννα Τιγγιρίδου γεννήθηκε στα Λεύκαρα το 1901 και πέθανε το 1988.

 

 Έζησε στην Τεργέστη, με τους γονείς της Ελένη και Σπύρο Χατζηχαραλάμπους όπου φοίτησε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Συμπλήρωσε τον κύκλο της στοιχειώδους εκπαίδευσής της όταν γύρισε στην Κύπρο φοιτώντας στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων. Ακολούθως φοίτησε στο Γυμνάσιο Φανερωμένης για τρία χρόνια με άριστη επίδοση και στη συνέχεια παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα στο Ιεροδιδασκαλείο.

 

 

Βλέπε λήμμα: Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος

 

Με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε, με την ενθάρρυνση των γονιών και των καθηγητών της, να σπουδάσει οδοντιατρική και οδοντοτεχνική στη Σχολή Οδοντιατρικής του Παρισιού. Πήρε το πτυχίο της την 1η Οκτωβρίου 1922. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1923 και είναι η πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα οδοντίατρος που στις 30 Ιανουαρίου 1926 καταχωρήθηκε στο μητρώο των οδοντιάτρων  με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία (Ν.17/1926).  Σύμφωνα με αρκετούς βιογράφους, είναι  η πρώτη Κύπρια επιστήμων. Λειτούργησε αρχικά οδοντιατρείο στη Λάρνακα το 1939.

 

 

Με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μετοίκησε στα Λεύκαρα, όπου διατήρησε εκεί το οδοντιατρείο της μέχρι τέλους. Συμμετείχε στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο Αθηνών ( 1955). Παντρεύτηκε τον δάσκαλο Αχιλλέα Μιχαήλ Τιγγιρίδη από τα Λεύκαρα.

 

Στα Λεύκαρα όπου διατήρησε το ιατρείο της μέχρι τα βαθιά της γηρατειά. Υπηρέτησε την οδοντιατρική επιστήμη για πάνω από 65 χρόνια. Προσέφερε τις υπηρεσίες της σε φτωχούς Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους αφιλοκερδώς.

 

Υπήρξε Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Λευκάρων για πολλά χρόνια, προσφέροντας παράλληλα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Σε μια εποχή, όπου οι γυναίκες είχαν σαν κύριο προορισμό τα οικιακά και οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών που έσπαζαν τα κοινωνικά κατεστημένα ήταν αξεπέραστες, η Άννα Τιγγιρίδου τόλμησε, όχι μόνο να πάει ενάντια στο ρεύμα, αλλά κατάφερε να ανοίξει νέους δρόμους για τις γυναίκες που ακολούθησαν. Η Άννα Τιγγιρίδου τίμησε τη γενέτειρά της με το επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό της έργο και απόψε μια δίκαιη τιμή επιστρέφεται και αποδίδεται στην επιστήμονα από τη γενέτειρα της, τα Λεύκαρα.

 

Ο Δήμος Λευκάρων τίμησε την πρώτη Κύπρια Επιστήμονα - Οδοντίατρο Άννα Τιγγιρίδου μετονομάζοντας την πρώην πλατεία Κωμοδρομιού σε πλατεία Άννας  Τιγγιρίδου. Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας τέλεσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας στις 6 Αυγούστου 2010.

 

Πηγές:

  • «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920», Αριστείδης Λ.Κουδουνάρης
  • ' Αννα Τιγγιρίδου: Σακκάς Χαράλαμπος - Χειρουργός Οδοντίατρος, Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοδοντία

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image