Μιχαηλίδου Μαρία Ρούσου

Η πρώτη γυναίκα γιατρός

Image

Η Μαρία Ρούσου γεννήθηκε το 1902 στην Λεμεσό και ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στη Κύπρο. Παντρεύτηκε τον Ηρακλή Μιχαηλίδη. Από την πλευρά της μητέρας της καταγόταν από την οικογένεια των Μαυρομιχαλέων του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης τού 1821 Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από την Μάνη της Λακωνίας, 


Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου, σε μια εποχή όπου η ιατρική αποτελούσε ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο χώρο και επιστήμη.


Κατά τη δεκαετία του 1930 διατηρούσε την κλινική της στην οδό Ειρήνης (πρώην Βικτωρίας)

αλλά επισκεπτόταν και ασθενείς στα γύρω χωριά όταν δεν μπορούσαν να έρθουν στην πόλη και εργαζόταν πάντα με αλτρουισμό και φιλανθρωπία πολλές φορές χωρίς να παίρνει χρήματα από τους φτωχούς ανθρώπους η ακόμη τους άφηνε και χρήματα κάτω από το μαξιλάρι τους.

Η τελευταία κλινική της Μαρίας Ρούσου βρισκόταν στην οδό Κουμανδαρίας. Σε αυτήν πήγαιναν πολύ συχνά Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έμεναν πολύ κοντά. Η κλινική έκλεισε το 1938, όταν η Ρούσου παντρεύτηκε τον Ηρακλή Μιχαηλίδη και άνοιξε εξωτερικό ιατρείο στο σπίτι της. Ποτέ δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες της.


Ίδρυσε και ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Λεμεσού συμβάλλοντας έτσι, σημαντικά στην κοινωνική μόρφωση και χειραφέτηση της γυναίκας στον τόπο μας.


Πέθανε νέα σε ηλικία 55 ετών και τάφηκε στο Κοιμητήριο Αγ. Νικολάου Λεμεσού.

 

 

Πηγή:

  • Φοίβος Σολομωνίδης

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image