Ντ Άσκολι Τζιοβάννι

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από το Άσκολι, όπως μαρτυρεί και το επίθετό του. Το 1571, με τον βαθμό του λοχαγού του βενετσιάνικου στρατού, πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων.

 

Ο Τζιοβάννι ντ' Άσκολι ήταν μεταξύ των αξιωματικών μικρού εκστρατευτικού σώματος το οποίο ο Βενετός ναύαρχος Μαρκαντώνιος Κουϊρίνι μετέφερε στην Κύπρο με 12 γαλέρες και αποβίβασε στην Αμμόχωστο στις 26 Ιανουαρίου του 1571, ενώ δηλαδή η πόλη επολιορκείτο ήδη από τους Τούρκους. Η διάσπαση του οθωμανικού στόλου από τον Κουϊρίνι και η μεταφορά των ενισχύσεων στην Αμμόχωστο, γέμισε χαρά και ανακούφιση τους

υπερασπιστές της.

 

Στην συνέχεια, ο λοχαγός Τζιοβάννι ντ' Άσκολι διορίστηκε ως ένας των επικεφαλής αξιωματικών της κανονιονοστοιχίας και του προμαχώνα (ημιπυργίου) της Αγίας Νάπας, στο νότιο τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου, το οποίο δέχθηκε το κύριο βάρος των τουρκικών κανονιοβολισμών και λυσσωδών επιθέσεων.

 

Μετά την πτώση της Αμμοχώστου (αρχές Αυγούστου του 1571), ο λοχαγός Τζιοβάννι ντ' Άσκολι ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε αργότερα.