Ντελαρουάρ

Γάλλος γιατρός του 19ου αιώνα, καταγόμενος από μικρή πόλη της Φλάνδρας. Το 1832-1833, μαζί με τον γνωστό Γάλλο ποιητή, συγγραφέα και πολιτευτή Αλφόνς Μαρί Λουί ντε Λαμαρτίν (Λαμαρτίνο), έκανε ένα ταξίδι στην Ανατολή, για προσκύνημα βασικά στους Αγίους Τόπους.

 

Ο Ντελαρουάρ (M.de Laroyenne) έγραψε τις εντυπώσεις του από το ταξίδι εκείνο, που εξεδόθησαν στο Παρίσι το 1836 με τίτλο Voyage en Orient («Ταξίδι στη Ανατολή»). Σ’ αυτό έχει αναφορές και στην Κύπρο, από την οποία πέρασε μαζί με τον Λαμαρτίν. Με τον ίδιο τίτλο (Voyage en Orient) έγραψε και ο Λαμαρτίν ένα ταξιδιωτικό, στο οποίο και αυτός έχει αναφορές σχετικές με την Κύπρο (δες λήμμα Λαμαρτίνος).

 

Ο Ντελαρουάρ αναφέρεται στην επίσκεψη του ιδίου και του Λαμαρτίν στη Λάρνακα και στην υποδοχή και φιλοξενία που έτυχαν εκεί, την επίσκεψή τους στο τέμενος της Ουμ Χαράμ (Τεκκέ), την επίσκεψή τους στον Τούρκο διοικητή της περιοχής, ο οποίος και την ανταπέδωσε πηγαίνοντας την επομένη στο καράβι τους. Ο Ντελαρουάρ, ως γιατρός, παρεκλήθη από τον Τούρκο διοικητή να εξετάσει δύο άρρωστες γυναίκες του χαρεμιού του, πράγμα που έκανε και έδωσε σχετικές συμβουλές.