Ντε Βέρα Χουάν Σεβέριο

Ισπανός περιηγητής του 16ου αιώνα. Γεννήθηκε στο νησί Λας Πάλμας το 1550 και πέθανε στη Λισσαβώνα το 1600. Μεταξύ πολλών άλλων χωρών, ο Χουάν Σεβέριο ντε Βέρα επεσκέφθη και την Κύπρο το 1596, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους, το οποίο είχε πραγματοποιήσει κατ' εντολή του πάπα Κλήμεντος Η'. Το σχετικό ταξιδιωτικό του κείμενο πρωτοεξεδόθη το 1596 και έκανε επανειλημμένες επανεκδόσεις κατά τα επόμενα χρόνια: το 1597, το 1598, το 1613 και, πρόσφατα, εξεδόθη στη Μαδρίτη το 1964. Στο κείμενο αυτό του ντε Βέρα υπάρχει και ένα σχετικά σύντομο απόσπασμά του για την Κύπρο.

 

Ο επισκέπτης αναφέρεται στην Κύπρο και δίνει πληροφορίες για την κατάστασή της τότε, τους κατοίκους της, τα προϊόντα και την οικονομία της, τον πληθυσμό της κλπ.

 

Μεγαλύτερη αξία αποκτούν οι πληροφορίες περί Κύπρου του επισκέπτη αυτού, δεδομένου του γεγονότος ότι ο ντε Βέρα είχε δει την Κύπρο 25 μόνο χρόνια μετά τον μεγάλο πόλεμο του 1570-71 και την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους, οπότε το νησί αποκόπηκε από την Ευρώπη και απέκτησε άλλο, εντελώς διαφορετικό, χαρακτήρα. Το κείμενο του επισκέπτη αυτού δεν εξεδόθη στην ελληνική γλώσσα.