Οικονομίδης Λάμπρος

Κύπριος γεωπόνος που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, όπου διέπρεψε. Γεννήθηκε το 1890 στην Καλλέπεια της Πάφου και πέθανε το 1968. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Πήγε στην Ελλάδα και σπούδασε γεωπονία, πήρε δε την ελληνική ιθαγένεια και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Στη συνέχεια πήγε στην Τουλούζη της Γαλλίας και τέλειωσε την Γεωπονική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη δενδροκομία. Ως υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας της Ελλάδας έφθασε μέχρι τον βαθμό του διευθυντή Α'. Υπηρέτησε σε πολλές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου και διακρίθηκε για την προσφορά του σε διάφορους τομείς (δενδροφυτεύσεις, γεωργικές απαλλοτριώσεις, οργάνωση προτύπων θερμοκηπίων κ.α.). Στη συνέχεια ανέλαβε υπηρεσία στην Επιθεώρηση Γεωργίας της Θεσσαλονίκης, όπου ασχολήθηκε με τη δενδροκομία Μακεδονίας και Θράκης. Δίδαξε επίσης ως έκτακτος καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης καθώς και στην Αμερικανική Σχολή της ίδιας πόλης.

 

Συνέγραψε πολλά γεωπονικά βιβλία και δημοσίευσε πραγματείες και άλλα κείμενα γεωπονικού περιεχομένου σε γεωργικά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο, είχε δε και εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές εκπομπές από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.

 

Για την όλη προσφορά του τιμήθηκε από το Ελληνικό κράτος με τον Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

 

Ο Λάμπρος Οικονομίδης νυμφεύθηκε (το 1920 στα Ιωάννινα) την Χρυσάνθη Ζέρβα, λογοτέχνιδα που είναι γνωστή με το φιλολογικό ψευδώνυμο Χρυσάνθη Ζιτσαία και που έχει αφιερώσει πολλά ποιήματά της στην Κύπρο.