Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης

Image

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ιδρύθηκε το 1949 και έγινε αμέσως μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (World peace council)  που είχε συσταθεί τον ίδιο χρόνο για αντιμετώπιση του κλίματος του Ψυχρού Πολέμου. Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πήρε ενεργό μέρος σε διεθνείς εκστρατείες για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό. Ταυτόχρονα, στα χρόνια του αντιαποικιακού αγώνα στην Κύπρο, έθετε σε κινητοποιήσεις του το αίτημα για αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού. Η διεθνής δραστηριότητα του Συμβουλίου κλιμακώθηκε στην περίοδο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) και ιδιαίτερα μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία (1963 κ.ε.), και το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή (1974). Παράλληλα, με Πορείες Ειρήνης προς τις βρετανικές βάσεις, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πρόβαλε το αίτημά του για κατάργηση των βάσεων και πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

 

Στο διεθνή χώρο, ύστερα από ενέργειες του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, συστάθηκε Διεθνής Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Κύπρο, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ρόμες Σιάντρα (Romesh Chandra 2019-2016).

 

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης απαρτίζεται από άτομα τα οποία προέρχονται απ' όλη την Κύπρο και αντιπροσωπεύουν είτε μαζικές οργανώσεις είτε άλλους φορείς είτε είναι προσωπικότητες στον χώρο τους. Η ολομέλεια του Συμβουλίου εκλέγει προεδρείο και γραμματεία.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image